Co ze švestek? Vyzkoušejte tradiční slíváky.

Co ze švestek? Vyzkoušejte tradiční slíváky.

Období švestek právě nastalo. Všude je jich hojnost a co jiného z nich, než tradiční buchty, které snad všichni známe pod pojmem ,,slíváky". Kdo by náhodou nevěděl, jak se tato dobrota připravuje, zde je recept.  Suroviny: NA POTŘENÍ: 1 vejce NÁPLŇ: cukr krupi


Období švestek právě nastalo. Všude je jich hojnost a co jiného z nich, než tradiční buchty, které snad všichni známe pod pojmem ,,slíváky". Kdo by náhodou nevěděl, jak se tato dobrota připravuje, zde je recept. 

kamilo-culinaria

Suroviny:

NA POTŘENÍ:
  • 1 vejce
NÁPLŇ:
  • cukr krupice
  • 1 lžička skořice
  • 1 kg švestek
TĚSTO:
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 1/2 l mléka
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g cukru krupice
  • 150 g hery
  • 50 g kvasnic
  • špetka soli
 

Příprava:

Do misky si rozdrobíme kvasnice, posypeme lžičkou cukru a zalijeme trochou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Do mísy si prosejeme mouku, vsypeme cukr, dáme rozpuštěný tuk, žloutky, sůl, vanilkový cukr, kvásek, vlijeme trochu mléka, ovšem postupně, abychom neutopili mlynáře. Vypracujeme vláčné, nelepivé těsto a necháme na teple vykynout. Mezitím švestky omyjeme a pokud chceme, vypeckujeme. Po vykynutí lžící vykrajujeme kousky těsta, ze kterých děláme placičky. Na každou placičku dáme 2 nebo 3 švestky, lžičku cukru se skořicí, zabalíme a dáme na vymazaný plech. Neděláme klasické domácí buchty, ale bochánky, kterých se na plech vejde asi 9 ks. Poté na plechu necháme slíváky ještě chvilku vykynout, potřeme vajíčkem a v troubě asi při 180 °C pečeme dozlatova.   Pokud si na nich chcete pochutnat ihned po vytažení z trouby, dejte pozor na opravdu horkou švestku, která na vás vevnitř bude čekat. My tyto buchty ještě navrch pomoučíme cukrem, jelikož se mají jíst poctivě sladké.   Dobrou chuť, Markét ,)