K tomuto receptu se nedá říci nic více, ani méně, než že se jedná o naprostou delikatesu. Lahodí jak oku, tak i chuti. Byl mi před týdnem naservírován mou známou a musím říct, že jsem ani nedojedla první kousek a už jsem dřímala v rukou recept. Zajímá vás? Tady je!
Sur
K tomuto receptu se nedá říci nic více, ani méně, než že se jedná o naprostou delikatesu. Lahodí jak oku, tak i chuti. Byl mi před týdnem naservírován mou známou a musím říct, že jsem ani nedojedla první kousek a už jsem dřímala v rukou recept. Zajímá vás? Tady je!

Suroviny:
TĚSTO:
- 250 g hladké mouky
- 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 1/2 lžičky soli
- 150 g másla
- 2 lžíce medu
- 2 žloutky
NA PEČENÍ:
- kulatou formu (průměr 26 cm)
- máslo na vymazání formy
- papír na pečení a suchý hrách na zatížení
NÁPLŇ:
- 6 jablek
- 1 lžičku citronové šťávy
- 100 g smetany ke šlehání
- 2 vejce
- 3 žloutky
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 2 lžíce cukru
- 75 g mletých mandlí
Příprava:
Těsto
uhněteme ze všech uvedených surovin a 2 lžic vody. Zabalíme do fólie a 30 minut chladíme v chladničce. Těsto rozválíme a asi 1/5 si odložíme stranou. Zbylým těstem vyložíme dno formy a při tom utvoříme 3 cm vysoký okraj. Propícháme vidličkou a dáme na 20 minut do chladu. Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto pokryjeme papírem na pečení a zatížíme sušeným hrachem. Pečeme 10 minut.
Jablka
oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Promícháme s citronovou šťávou.
Odebereme 1 lžíci smetany a odložíme ji. Zbylou smetanu promícháme s vejci, 2 žloutky, vanilkovým cukrem a cukrem. Přidáme mandle. Směsí potřeme koláč a poklademe jablky.
Mřížku
vytvoříme z odloženého těsta: Nakrájíme proužky, které rozložíme na koláč příčně a podélně. Zbylý žloutek promícháme se zbytkem smetany a potřeme mřížku. Koláč pečeme asi 20 minut při 200 °C.
Rozhodně stojí za to strávit s tímto koláčem chvíli v kuchyni. Celková doba přípravy, i s následným úklidem kuchyně bude něco mezi 45min a hodinou. A výsledek stojí za ten čas na nohou. Plánujete vyzkoušet? Podělte se o to, jak vám chutnalo.
Dobrou chuť, Markét ,)
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)