Rychlý a zároveň chutný dezert na sváteční odpoledne? Máme pro vás tip!

Rychlý a zároveň chutný dezert na sváteční odpoledne? Máme pro vás tip!

Máte radost z prodlouženého víkendu, chcete si odpočinout, ale přesto se od vás očekává upečení něčeho sladkého k odpolední kávě? V tom případě vyzkoušejte rychlý jablkový koláč se šlehačkou a čokoládou. Zajisté sklidíte ovace. Suroviny: TĚSTO: 200 g hrubé


Máte radost z prodlouženého víkendu, chcete si odpočinout, ale přesto se od vás očekává upečení něčeho sladkého k odpolední kávě? V tom případě vyzkoušejte rychlý jablkový koláč se šlehačkou a čokoládou. Zajisté sklidíte ovace.

m

Suroviny:

TĚSTO:
  • 200 g hrubé mouky
  • 70 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 120 g másla nebo tuku
  • 3 žloutky
  • citronová kůra
  DÁLE:
  • rybízová marmeláda
  • 750 g očištěných jablek
  • 70 g cukru krupice
  • 250 – 500 ml smetany ke šlehání
  • 100 g hořké čokolády
 

Příprava:

Suroviny na těsto zpracujeme na vále a necháme chvíli odpočinout. Na menší plech (24 x 30 cm) s pečícím papírem rozválíme těsto a upečeme v troubě předehřáté na 180°C (pekla jsem 13 minut). Vychladlý plát potřeme marmeládou. Na čtvrtky nakrájená jablka s cukrem zalijeme asi hrnkem vody a podusíme tak, aby byla jablka měkká, ale nerozvařená. Vychladlé a okapané čtvrtky jablek naskládáme na marmeládu. Ušleháme smetanu (v receptu byly šlehačky 2, já ale dávala jen 1), natřeme ji na jablka a hustě posypeme nastrouhanou čokoládou. Druhý den je koláč nejlepší, když korpus zvlhne a dobře se krájí.   Vyzkoušeli jste? Jak vám chutnalo?   Markét ,)