Recept na linecké má každá správná hospodyňka ve své kuchařce a pokud ne, vždy dopomůže jiná vzorná kuchařinka, která jej poskytne. Pokud se mezi vámi najde taková, která tento potřebný recept postrádá, mileráda poskytnu ten svůj. Tady je!
Suroviny:
300 g hladké mo
Recept na linecké má každá správná hospodyňka ve své kuchařce a pokud ne, vždy dopomůže jiná vzorná kuchařinka, která jej poskytne. Pokud se mezi vámi najde taková, která tento potřebný recept postrádá, mileráda poskytnu ten svůj. Tady je!

Suroviny:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 80 g cukr moučka
- 2 žloutky
- špetku prášku do pečiva
- špetku citrónové kůry nastrouhané jemně (nemusí být)
- cukr moučka+ vanilkový cukr na obalení
- marmeláda
Příprava:
Z mouky, cukru, másla, žloutků, prášku do pečiva a citronové kůry zpracujeme těsto a dáme do chladna odpočinout asi 1 hodinu.
Připravíme si vál, na kterém těsto vyválíme. Tloušťka by měla být cca 1,5 mm. Připravíme si formičky, kterými budeme těsto vykrajovat. Jeden musí být plný a druhý s očkem uprostřed.
Vykrájené těsto klademe na plech, vystlaný pečícím papírem. Jakmile plech naplníme, vložíme jej do předem vyhřáté trouby, která by měla mít 180°C. Linecké pravidelně hlídáme, neboť stačí chvíle nepozornosti a jsou na uhel. V mé troubě je to cca 8 minut. Takže doporučím, abyste první plech střežily, jako oko v hlavě.
Pečící papír stáhneme z plechu a necháme důkladně vychladit, neboť teplá kolečka by se nám hůře zpracovávala.
Vychladlá kolečka důkladně potřeme marmeládou - já mám nejraději rybízovou, ale záleží na vaší chuti, jakou zvolíte, a přilepíme na ně kolečko s otvorem, které jsme si již předem dali do cukru, smíchaného s vanilkovým cukrem. Sypat můžeme i zhotovená kolečka, ale pak by tolik nevynikla marmeláda ve výřezu.
Linecké je nejlepší uleželé, takže doporučím dělat předem, aby krásně zkřehlo.
Něco z historie:
U nás jim říkáme kolečka, v Rakousku oči a v Německu terásky, placičky, keksy nebo dokonce rošťáci. Na Slovensku se zase vžilo pojmenování kočičí očka. Křehké linecké těsto si oblíbila již císařovna Sisi. Ta však ještě uždibovala z lineckého dortu, který je praotcem drobných, marmeládou slepovaných tvarů.
Opravdu velmi bohatá historie lineckého těsta se začala splétat už v polovině 17. století. Hraběnka Anna Margarita Sagramosa z Krainu tehdy do své ručně psané "Kuchařky různých druhů domácích sladkých jídel, koření, koláčů a všech druhů ovoce a jiných užitečných věcí" zaznamenala hned čtyři různé recepty. Kdo je však jejich autorem a kdo těsto pojmenoval, není známo. Opravdu první tištěný návod na to, jak připravit "dobré a sladké linecké těsto", si hospodyňky mohly přečíst o půl století později v salzburské kuchařce Conrada Haggera.
Na spanilou jízdu nejen po habsburské monarchii se pak linecký dort, který se tenkrát z těsta nejčastěji pekl, vydal až kolem roku 1823 díky Johannu Konradu Vogelovi, novému partnerovi jedné cukrářské vdovy z Lince. Historikové se proto dlouho domnívali, že právě on je vynálezcem "křehké hmoty", jak těsto dodnes v zemi původu nazývají cukráři.
Zaujala vás historie tohoto receptu?
Připravujete toto cukroví také, nebo se na něj letos chystáte poprvé?
A jaký je váš recept?
Markét ,)
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)