Název Išlské dortíčky možná mnohým z vás vůbec nic neřekne, ale stačí se podívat na fotku a ihned si uvědomíte, jak známé a hojně dělávané toto cukroví je. Připravujete jej také?
Suroviny:
Na těsto:
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
Název Išlské dortíčky možná mnohým z vás vůbec nic neřekne, ale stačí se podívat na fotku a ihned si uvědomíte, jak známé a hojně dělávané toto cukroví je. Připravujete jej také?

Suroviny:
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 80 g spařených oloupaných a najemno nastrouhaných mandlí
- 1 žloutek
- 1 polévkovou lžíci kakaa
- ½ lžičky citrónové kůry
Na náplň:
- 100 g strouhaných vlašských ořechů
- 100 g másla
- 100 g prosátého moučkového cukru
- 1 lžíci meruňkového džemu
- 1 - 2 lžíce rumu
Na ozdobení:
- tmavou čokoládovou polevu
- vlašské ořechy
Příprava:
Povolené máslo nakrájíme na menší kousky a zapracujeme ho s moukou, cukrem, citrónovou, kůrou, žloutkem a nastrouhanými mandlemi. Vypracujeme hladké nelepivé těsto.
Z těsta vyválíme plát silný 2-3 mm. Středně velkými formičkami vykrajujeme různé tvary. Ty klademe na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě (160 °C) 4-7 minut dozlatova. Necháme vychladnout.
Z uvedených surovin na náplň umícháme hladký krém. Vždy jeden dílek připravovaného cukroví pomažeme krémem a přiklopíme ho dalším stejného tvaru
Nakonec Išlské dortíčky polijeme čokoládovou polevou (nejlepší je hořká) a ozdobíme půlkou vlašského ořechu nebo oloupanou mandlí. Išlské dortíčky skladujeme v chladu, ideálně v lednici, aby čokoláda nepovolila.
Něco málo z historie:
Rakouské lázeňské letovisko Bad Ischl svého času proslavili i zdejší cukráři. Císař František Josef a celý vídeňský dvůr si odtud prý odváželi krabice rozplývajícího se cukroví s výstižným názvem Ischler Törtchen čili Išlské dortíčky.
Připravujete toto cukroví, nebo jste se nechali inspirovat a tento rok to bude premiéra?
Nebo snad máte nějaký jiný, ozkoušený recept, který byste chtěli našim čtenářům doporučit?
V obou případech se nebojte a napište nám do redakce Dokonalé ženy!
Markét ,)
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)