Vánoční speciál: Išlské dortíčky!

Vánoční speciál: Išlské dortíčky!

Název Išlské dortíčky možná mnohým z vás vůbec nic neřekne, ale stačí se podívat na fotku a ihned si uvědomíte, jak známé a hojně dělávané toto cukroví je. Připravujete jej také?  Suroviny: Na těsto: 300 g hladké mouky 200 g másla 100 g moučkového cukru


Název Išlské dortíčky možná mnohým z vás vůbec nic neřekne, ale stačí se podívat na fotku a ihned si uvědomíte, jak známé a hojně dělávané toto cukroví je. Připravujete jej také? 

tradicnirecepty

Suroviny:

Na těsto:
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 80 g spařených oloupaných a najemno nastrouhaných mandlí
  • 1 žloutek
  • 1 polévkovou lžíci kakaa
  • ½ lžičky citrónové kůry
Na náplň:
  • 100 g strouhaných vlašských ořechů
  • 100 g másla
  • 100 g prosátého moučkového cukru
  • 1 lžíci meruňkového džemu
  • 1 - 2 lžíce rumu
Na ozdobení:
  • tmavou čokoládovou polevu
  • vlašské ořechy
 

Příprava:

Povolené máslo nakrájíme na menší kousky a zapracujeme ho s moukou, cukrem, citrónovou, kůrou, žloutkem a nastrouhanými mandlemi. Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Z těsta vyválíme plát silný 2-3 mm. Středně velkými formičkami vykrajujeme různé tvary. Ty klademe na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě (160 °C) 4-7 minut dozlatova. Necháme vychladnout. Z uvedených surovin na náplň umícháme hladký krém. Vždy jeden dílek připravovaného cukroví pomažeme krémem a přiklopíme ho dalším stejného tvaru Nakonec Išlské dortíčky polijeme čokoládovou polevou (nejlepší je hořká) a ozdobíme půlkou vlašského ořechu nebo oloupanou mandlí. Išlské dortíčky skladujeme v chladu, ideálně v lednici, aby čokoláda nepovolila.  

Něco málo z historie:

Rakouské lázeňské letovisko Bad Ischl svého času proslavili i zdejší cukráři. Císař František Josef a celý vídeňský dvůr si odtud prý odváželi krabice rozplývajícího se cukroví s výstižným názvem Ischler Törtchen čili Išlské dortíčky.   Připravujete toto cukroví, nebo jste se nechali inspirovat a tento rok to bude premiéra? Nebo snad máte nějaký jiný, ozkoušený recept, který byste chtěli našim čtenářům doporučit?   V obou případech se nebojte a napište nám do redakce Dokonalé ženy!   Markét ,)