před 10 lety, 16.12.2014 00:00
Tomáš Čáp
Recepty
Vánoční speciál: Andělská očka.
Včera jsme od babičky dostali první várku již napečeného a nazdobeného cukroví. Nechyběla mezi nimi ani andělská očka. Znáte tento recept? A připravujete jej? Nebo se námi necháte inspirovat?
Suroviny:
260 g hladké mouky
180 g másla
70 g moučkového cukru
1 vanil
Včera jsme od babičky dostali první várku již napečeného a nazdobeného cukroví. Nechyběla mezi nimi ani andělská očka. Znáte tento recept? A připravujete jej? Nebo se námi necháte inspirovat?

Suroviny:
- 260 g hladké mouky
- 180 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 žloutky
- kůra z 1/2 citronu
- rybízová či jiná hutnější marmeláda
Příprava:
Pečlivě utřeme dohladka změklé máslo s cukrem a vanilkovým cukrem a postupně přidáme 2 žloutky (třetí si necháme na potírání cukroví).
Mouku promícháme s nastrouhanou citronovou kůrou a potom rukama zapracujeme s utřeným máslem. Hotové těsto zabalené do fólie necháme odpočinout v ledničce.
Pak si těsto rozdělíme na dva díly, zatímco jeden na pomoučněném vále zpracováváme, druhý vrátíme do chladu (to je důležité, aby se nám očka potom v troubě neroztekla).
Z těsta vytvarujeme kuličky o velikosti menšího vlašského ořechu. Vyskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a lehce splácneme. Doprostřed každého očka uděláme vařečkou důlek, pak potřeme žloutkem a důlek naplníme marmeládou. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 10 minut. Po upečení pocukrujeme.
A jaký je váš recept? Podělte se s námi v komentářích, nebo nám napište do zpráv.
Markét ,)
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)