Vánoční speciál: Andělská očka.

Vánoční speciál: Andělská očka.

Včera jsme od babičky dostali první várku již napečeného a nazdobeného cukroví. Nechyběla mezi nimi ani andělská očka. Znáte tento recept? A připravujete jej? Nebo se námi necháte inspirovat? Suroviny: 260 g hladké mouky 180 g másla 70 g moučkového cukru 1 vanil


Včera jsme od babičky dostali první várku již napečeného a nazdobeného cukroví. Nechyběla mezi nimi ani andělská očka. Znáte tento recept? A připravujete jej? Nebo se námi necháte inspirovat?

jaksiudelat cz

Suroviny:

  • 260 g hladké mouky
  • 180 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 žloutky
  • kůra z 1/2 citronu
  • rybízová či jiná hutnější marmeláda
 

Příprava:

Pečlivě utřeme dohladka změklé máslo s cukrem a vanilkovým cukrem  a postupně přidáme 2 žloutky (třetí si necháme na potírání cukroví). Mouku promícháme s nastrouhanou citronovou kůrou a potom rukama zapracujeme s utřeným máslem. Hotové těsto zabalené do fólie necháme odpočinout v ledničce. Pak si těsto rozdělíme na dva díly, zatímco jeden na pomoučněném vále zpracováváme, druhý vrátíme do chladu (to je důležité, aby se nám očka potom v troubě neroztekla). Z těsta vytvarujeme kuličky o velikosti menšího vlašského ořechu. Vyskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a lehce splácneme. Doprostřed každého očka uděláme vařečkou důlek, pak potřeme žloutkem a důlek naplníme marmeládou. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 10 minut. Po upečení pocukrujeme.     A jaký je váš recept? Podělte se s námi v komentářích, nebo nám napište do zpráv.   Markét ,)