Makovec s fondánovou polevou. Vyzkoušejte!

Makovec s fondánovou polevou. Vyzkoušejte!

Po svátcích jsem opět tu, s pravidelnou dávkou vašich oblíbených receptů. A co náš čeká dnes? Přímo perfektní domácí makovec - ten poctivý, který si pamatujete už desetiletí. A navrch? Úchvatná fondánová poleva.    Suroviny: TĚSTO: 2 hrnky polohrubé mouky 1 ve


Po svátcích jsem opět tu, s pravidelnou dávkou vašich oblíbených receptů. A co náš čeká dnes? Přímo perfektní domácí makovec - ten poctivý, který si pamatujete už desetiletí. A navrch? Úchvatná fondánová poleva. 

 rooster-hill blogspot com

Suroviny:

TĚSTO:
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 1 1/2 hrnku mléka
  • kypřící prášek do pečiva
  • 2x vanilkový cukr
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1x sáček mletého máku
  • fondánová poleva
  FONDÁNOVÁ POLEVA:
  • 500g krupicového cukru
  • 2 dl vody
  • 2 cl citronové štávy nebo octa
  • maškovačka
 

Příprava:

Olej, cukr a vanilkový cukr smícháme. Mléko dáme svařit s mákem cca 2-3 minuty provařit. Nemělo by vřít. K oleji cukru a vejci dáme mouku s kypřícím práškem do pečiva a přilijeme teplé mléko s mákem. A vymícháme do hladka. Nalijeme na plech a dáme péct do předehřáté trouby cca na 15 minut podle trouby jak jste zvyklé. Mezitím si podle návodu připravíme polevu. Já místo vody dávám citrón. A teď to důležité - celou polevu nalijeme na makovec hned po vyndání z trouby a necháme vystydnout.Tím jak se poleva nalije ihned na ještě horký makovec nasaje makovec krásně vlhkost z polevy a je krásně vláčný. Postup poleva: - cukr zalijeme vodou a přivedeme k varu. Během vaření kastrolek s cukrem na vnitřní straně otíráme mašlovačkou s trochou vody, aby se na stěně netvořily krystaly cukru, - když je voda skoro vyvařená, přidáme citronovou šťávu, nebo ocet a cukr a hmotu dovaříme, aby byla akorát hustá, - kastrolek s cukrem dáme vychladit do studené vody a uvařený cukr mírně pokropíme vodou, aby se nám na povrchu nevytvořil škraloup, vychlazený cukr mícháme vařečkou, postupně se změní z čiré tekutiny na úplně bílou neprůhlednou hmotu, kterou opět pokropíme lehce vodou, aby neoschla.     Už jste vyzkoušeli? Podělte se s námi o výsledek. Pošlete fotku, nebo napište do komentářů, jak vám chutnalo.   Markét ,)