Po svátcích jsem opět tu, s pravidelnou dávkou vašich oblíbených receptů. A co náš čeká dnes? Přímo perfektní domácí makovec - ten poctivý, který si pamatujete už desetiletí. A navrch? Úchvatná fondánová poleva.
Suroviny:
TĚSTO:
2 hrnky polohrubé mouky
1 ve
Po svátcích jsem opět tu, s pravidelnou dávkou vašich oblíbených receptů. A co náš čeká dnes? Přímo perfektní domácí makovec - ten poctivý, který si pamatujete už desetiletí. A navrch? Úchvatná fondánová poleva.

Suroviny:
TĚSTO:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 vejce
- 1 hrnek cukru
- 1 1/2 hrnku mléka
- kypřící prášek do pečiva
- 2x vanilkový cukr
- 1/2 hrnku oleje
- 1x sáček mletého máku
- fondánová poleva
FONDÁNOVÁ POLEVA:
- 500g krupicového cukru
- 2 dl vody
- 2 cl citronové štávy nebo octa
- maškovačka
Příprava:
Olej, cukr a vanilkový cukr smícháme. Mléko dáme svařit s mákem cca 2-3 minuty provařit. Nemělo by vřít. K oleji cukru a vejci dáme mouku s kypřícím práškem do pečiva a přilijeme teplé mléko s mákem. A vymícháme do hladka. Nalijeme na plech a dáme péct do předehřáté trouby cca na 15 minut podle trouby jak jste zvyklé. Mezitím si podle návodu připravíme polevu. Já místo vody dávám citrón. A teď to důležité - celou polevu nalijeme na makovec hned po vyndání z trouby a necháme vystydnout.Tím jak se poleva nalije ihned na ještě horký makovec nasaje makovec krásně vlhkost z polevy a je krásně vláčný.
Postup poleva:
- cukr zalijeme vodou a přivedeme k varu. Během vaření kastrolek s cukrem na vnitřní straně otíráme mašlovačkou s trochou vody, aby se na stěně netvořily krystaly cukru,
- když je voda skoro vyvařená, přidáme citronovou šťávu, nebo ocet a cukr a hmotu dovaříme, aby byla akorát hustá,
- kastrolek s cukrem dáme vychladit do studené vody a uvařený cukr mírně pokropíme vodou, aby se nám na povrchu nevytvořil škraloup,
vychlazený cukr mícháme vařečkou, postupně se změní z čiré tekutiny na úplně bílou neprůhlednou hmotu, kterou opět pokropíme lehce vodou, aby neoschla.
Už jste vyzkoušeli? Podělte se s námi o výsledek. Pošlete fotku, nebo napište do komentářů, jak vám chutnalo.
Markét ,)
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)