Hřejivé a ochlazující potraviny

Hřejivé a ochlazující potraviny

Letošní zima sice rekordy ve stupních pod nulou netrhala, ale přesto možná patříte mezi ty, kterým je neustále zima. Vždyť už naše babičky říkávaly, že teplota kolem 0 °C je ta nejhorší. Když je nad nulou, tak je „teplo“, když je pod nulou, tak je „zima“, ale něco me


kozí sýrLetošní zima sice rekordy ve stupních pod nulou netrhala, ale přesto možná patříte mezi ty, kterým je neustále zima. Vždyť už naše babičky říkávaly, že teplota kolem 0 °C je ta nejhorší. Když je nad nulou, tak je „teplo“, když je pod nulou, tak je „zima“, ale něco mezi je údajně nesnesitelné.

Každopádně potkávám i přes nemrazivé počasí lidi zachumlané v šálách a zakuklené do čepic, stejně jako jedince, kteří neváhají vyjít v kraťasech a jednoho slunečného dne se mi podařilo potkat dokonce pána v sandálech a bez ponožek. Šály a čepice převažují, ale mnohdy ani ony nezahřejí tak, jak by si člověk přál. Tělo trpí jakousi vnitřní zimou a my pak pocitem, že se té zimy nemůžeme zbavit, ať si oblečeme, co chceme. Když ani další vrstva oblečení nepomůže, je třeba se zamyslet, co jste ten den měli k snídani. Jogurt? Mléčný koktejl? Chléb s máslem? Tak to se nedivte, že vám je tak ukrutná zima. Mléčné výrobky všeobecně patří do skupiny potravin, které náš organismus ochlazují. Pokud si však neumíte ráno bez mléka představit, zvolte variantu kysaného mléčného nápoje a zkombinujte jej s kořením, které zahřívá. Ano, zahřívá. Potraviny totiž lze podle východní medicíny rozdělit do tří skupin – na ochlazující, zahřívající a neutrální. Chcete-li potraviny jang-hřejivé a potraviny jin-chladivé. V tuto roční dobu nás budou zajímat právě ty prvně zmiňované, tedy ty, které by nás měly zahřát. Zapomeňte na ledový salát, osvěžující ovocnou šťávu nebo hojné pojídání mléčných výrobků. O bílém cukru a mouce ani nemluvě. Zahřívající potraviny jsou především ty, které prošly varem (polévky). Aneb v zimním období platí dvojnásob, že polévka je grunt. Dále pak drůbeží, hovězí a vepřové maso, vejce. Z koření je to skořice, zázvor, bazalka, rozmarýn, tymián, hřebíček, pepř, cibule, pórek, křen, česnek, hořčice. Pokud si chcete dopřát zeleninu, zvolte vždy tepelně upravenou. Můžete ji jen tak povařit v polévce, chutně grilovat s kořením nebo podusit. mořské plodyPři volbě vhodných potravin je třeba zohlednit aktuální stav a rozhodně se zima nerovná jíst pouze zahřívací potraviny. Na výběr máte ještě potraviny neutrální. Tyto potraviny můžete konzumovat bez ohledu na roční období. Jedná se o ovoce, které se vyskytuje v oblasti mírného pásu, semena, ořechy, zelenou, listovou a kořenovou zeleninu, luštěniny, obiloviny, ryby a mořské plody, brambory, rýže, droždí, švestky, telecí maso. Ani v případě zahřívacích potravin se nesmí nic přehánět. Ačkoli jsou tyto potraviny vesměs neškodné, je nutné zmínit, že jejich přemíra může negativně ovlivnit jedince, kteří trpí vysokým krevním tlakem nebo mají sklony k migrénám a nervozitě. Úplně nesvědčí také hyperaktivním lidem a ženám v menopauze.  

Zahřívací (jang) potraviny:

  • teplé polévky
  • koření – čím ostřejší, tím vyšší zahřívací efekt (zázvor, chilli, kari, pepř, skořice, badyán, bazalka, hřebíček, fenykl, kmín)
  • ryby - losos, úhoř
  • maso - kuřecí, skopové, jehněčí, kachna, husa
  • vnitřnosti
  • sýry - plísňové, kozí a ovčí
  • ovoce - broskve, třešně, maliny, datle
  • sušené ovoce
  • zelenina - česnek, cibule, pórek, pažitka, křen, chřest, chilli papričky
  • ostatní zelenina – vařená, a to v páře či lehce osmahnutá nebo opečená
  • semena - mák, vlašské ořechy, slunečnicová semínka
  • rýže, jáhly, pohanka, sója
  • ovesná kaše
  • celozrnné potraviny
  • vejce
  • máslo a ostatní tuky
  • sůl
  • kakao, kakaové produkty
  • alkohol
  • červené a rýžové víno
  • káva
  • černý a zázvorový čaj
 

Ochlazující (jin) potraviny:

  • mléko a mléčné výrobky
  • syrová zeleniny (lilek, ředkvičky, celer, špenát, zelí, hlávkový salát, rajčata, okurky, cukety, čekanka)
  • zeleninové šťávy
  • tropické a subtropické ovoce (banány, kiwi, pomeranče, grepy,..)
  • ovocné šťávy, džusy
  • klíčky
  • produkty z bílé mouky
  • brambory
  • rafinovaný cukr
  • hořčice
  • bílé víno
  • zelený a bylinkový čaj
  • minerální vody
 

Neutrální potraviny, např.:

  • hovězí a telecí maso
  • divočina
  • mořské plody
  • luštěniny
  • med
  • ovoce mírného pásu
    zdroj: naše výživa