Stará dobrá klasika v podobě bavorských vdolečků. Dejte si je také!

Stará dobrá klasika v podobě bavorských vdolečků. Dejte si je také!

O této klasice nemusím moc dlouho vyprávět, neboť je všichni známe. Dělávaly je s oblibou všechny prababičky, babičky, maminky a dokonce i kuchařky ve školních a závodních jídelnách. Máte je rádi? Připomeňte si jejich chuť a připravte si je doma! Suroviny: 500g polo


O této klasice nemusím moc dlouho vyprávět, neboť je všichni známe. Dělávaly je s oblibou všechny prababičky, babičky, maminky a dokonce i kuchařky ve školních a závodních jídelnách. Máte je rádi? Připomeňte si jejich chuť a připravte si je doma! 0podperovapekarna

Suroviny:

  • 500g polohrubé mouky
  • 1/2 droždí
  • 65g cukru
  • 250 ml vlažného mléka
  • 60g másla
  • 1 vejce+1 žloutek
  • špetka soli
  • 2 lžíce rumu
  • citrónová kůra z 1/2 citronu
  • olej/sádlo na smažení vdolků
  • nastrouhaný tvrdý tvaroh
  • švestková povidla
  • 1 tvaroh ve vaničce
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 vanilkové cukry
 

Příprava:

V misce rozetřeme droždí s 1 lžičkou cukru, přidáme 100 ml vlažného mléka a 1 lžíci mouky, promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to cca 15 minut. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme zbytek cukru, nastrouhanou citrónovou kůru, vejce se žloutkem, rum, zbytek mléka a rozpuštěné máslo (musí být vlažné, ne teplé!). Vařečkou, rukama anebo za pomoci kuchyňského robotu vypracujeme hladké nelepící těsto. Poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 45 minut. Z vykynutého těsta vyválíme na lehce pomoučněném vále plát silný 1-1,5 cm. Pomocí hrnečku vykrojíme kolečka, přikryjeme je utěrkou a necháme je 20 minut vykynout. V hrnci rozpálíme olej (sádlo). Než vdolek vložíme do tuku, uděláme do něj palcem důlek. Vdolky osmažíme v horkém tuku důlkem dolů, pak je otočíme a usmažíme dozlatova i z druhé strany. Z pánve je vyjmeme na papírový ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk. Vychladlé vdolky potřeme povidly, posypeme nastrouhaným tvarohem a ozdobíme zakysanou smetanou smíchanou s tvarohem a 2 vanilkovými cukry.   Vyzkoušeli jste? Napište, jak vám chutnalo!   Markét ,)