Moje babička je snad odpradávna mistryní ve výrobě koláčů. Peče jich tolik druhů, že je nikdy nevyjmenuji všechny z paměti. Jedny ale patří mezi mé favority. Které to jsou? Výborné, nadýchané moravské koláče, na které dnes přináším i recept!
Suroviny:
30 g drož
Moje babička je snad odpradávna mistryní ve výrobě koláčů. Peče jich tolik druhů, že je nikdy nevyjmenuji všechny z paměti. Jedny ale patří mezi mé favority. Které to jsou? Výborné, nadýchané moravské koláče, na které dnes přináším i recept!
Suroviny:
- 30 g droždí
- 200 ml mléka
- 110 g krupicového cukru
- 400 g hladké mouky
- 4 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- kůra z 1 citronu
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- 100 g Hery
- vejce na potření
- 50 g Hery
- 50 g krupicového cukru
- 70 g hrubé mouky
- 150 g švestkových povidel
- 1 lžíce slivovice
- špetka mleté skořice
- 300 g měkkého tvarohu
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce vanilkového pudinku.
- kůra z 1 citronu
Příprava:
Droždí rozmícháme s polovinou vlažného mléka, lžící cukru a lžící mouky. Kvásek necháme na teplém místě vykynout.
Zbylý cukr, prosátou hladkou mouku, žloutky, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, zbylé vlažné mléko a vykynutý kvásek částečně promícháme a pak přidáme rozpuštěnou vlažnou Heru.
Vypracujeme vláčné řidší těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout. Poté ho zlehka propracujeme a necháme znovu 30 minut kynout.
Mezitím si připravíme náplně. Povidlovou náplň získáme smícháním povidel se slivovicí a špetkou mleté skořice. Smícháním tvarohu s cukrem, vanilkovým cukrem, vanilkovým pudinkem a nastrouhanou citronovou kůrou připravíme tvarohovou náplň.
Po vykynutí těsto rozdělíme přibližně na 30 dílků a každý naplníme lžící tvarohové náplně, povidly a drobenkou. Rozložíme na vymazaný plech dostatečně daleko od sebe. Necháme je 20 minut odpočinout.
Následně je potřeme rozšlehaným vejcem.
Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Koláče pečeme asi 15 minut. Po upečení je necháme na drátěné podložce vychladnout.
Vyzkoušeli jste? Jak vám chutnali?
Markét ,)
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)