Páteční pečení v podobě domácí veky. Vyzkoušejte.

Páteční pečení v podobě domácí veky. Vyzkoušejte.

Veka neodmyslitelně patří ke každé oslavě, neboť jsme národ, který miluje chlebíčky obložené vším možným. Já osobně recept na domácí veku vyzkoušela už před několika lety a nedám na ni dopustit. Aktuálně ji připravuji dle tohoto receptu a vždy je úspěch zaručen. Vyzk


Veka neodmyslitelně patří ke každé oslavě, neboť jsme národ, který miluje chlebíčky obložené vším možným. Já osobně recept na domácí veku vyzkoušela už před několika lety a nedám na ni dopustit. Aktuálně ji připravuji dle tohoto receptu a vždy je úspěch zaručen. Vyzkoušejte. [caption id="attachment_33556" align="aligncenter" width="551"]000000000000000 foto: pradobroty.cz[/caption]

Suroviny:

  • 225 ml vlažné vody
  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 5 g cukru krupice
  • 10 g soli
  • 15 g čerstvého droždí
  • 20 g rostlinného oleje
 

Příprava:

Do mísy nalijeme vodu (teplota asi 30°C), přidáme ostatní suroviny (droždí a sůl ať se moc nedotýkají), promícháme, přendáme do robota a necháme asi 10 minut míchat. (nemusíme nechat vzejít kvásek, recept funguje i bez něj:o)). Vypracované těsto vyklopíme na pomoučený vál(silikonový netřeba pomoučit, dřevěný raději ano), rozdělíme na dvě poloviny, vypracujeme z nich bochánky, velmi lehce je poprášíme moukou, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme 30-45 minut zrát. Po vyzrání bochánky rozválíme na tenké ovály, přetočíme je delší stranou k sobě, těsto přeložíme, zamáčkneme (viz obrázky) a smotáme do válečku (a ještě několikrát poválíme po směru, aby se spoje lépe propojily a veka se při kynutí a pečení nerozevírala). Konce válečku zapíchneme prstem dovnitř a rukama dotvoříme  stejnoměrný váleček. Položíme na plech, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme 40 minut kynout. Do trouby dáme na spodní rošt starý pekáč (s jeho pomocí budeme rosit troubu tak jako u pečení chleba) a rozpálíme ji na 230°C. Na stření rošt vložíme plech s vekami (neděsíme se faktu, že příliš nenakynuly, ony vyskočí v troubě při pečení), do pekáčku vlijeme asi dvě deci vody (vytvoří se tak oblak páry), troubu rychle zavřeme, teplotu stáhneme na 200°C a pečeme 16-18 minut dozlatova. Troubu neotvíráme dokud není upečeno, ať se pára nedostane ven. Veky krájíme po vychladnutí.   Vyzkoušeli jste? Podělte se s námi o výsledek.   Markét ,)   Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.