Posvačte v neděli kus poctivého domácího chleba! Recept našich babiček.

Posvačte v neděli kus poctivého domácího chleba! Recept našich babiček.

Kdo by neměl rád poctivý domácí chléb? Nemusím se ani ptát, protože vím, že by žádná ruku vzhůru neletěla. Recept na tento je léty odzkoušen - a to poctivými léty, neboť se jedná o klasický poctivý bochánek, který připravovaly už naše babičky. Vyzkoušejte. [caption


Kdo by neměl rád poctivý domácí chléb? Nemusím se ani ptát, protože vím, že by žádná ruku vzhůru neletěla. Recept na tento je léty odzkoušen - a to poctivými léty, neboť se jedná o klasický poctivý bochánek, který připravovaly už naše babičky. Vyzkoušejte. [caption id="attachment_33560" align="aligncenter" width="564"]0000000000000000 foto: pradobroty.cz[/caption]

Suroviny:

  • 600 g pšeničné hladké mouky
  • 400 g žitné chlebové mouky
  • 25 ml kvasného octa
  • 25 g soli
  • 30 g čerstvého droždí
  • 5 g celého kmínu (cca polévková lžíce)
  • 700 ml vlažné vody
 

Příprava:

Do mísy nalijeme vlažnou vodu, přidáme ostatní suroviny, promícháme, přendáme do robota a necháme asi 10 minut míchat. Pokud se těsto hodně lepí, přisypeme na střídačku žitnou a pšeničnou mouku (já přisypávala cca 2 lžíce mouky, ale záleží na použité mouce, některá víc saje, některá méně). Těsto vyklopíme na vál pomoučený žitnou moukou (nepřeháníme to s množstvím, aby se nám pak mouka nedostala do chleba, kde by vytvořila nerozmíchané hrudky), poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut zrát. Po vyzrání těsto rozdělíme na dva díly, z obou vypracujeme bochánky (tak abychom z těsta vyhnali vzduch a střídka pak byla rovnoměrně porézní) a přemístíme je do moukou vysypaných ošatek (spojem nahoru) a necháme 50 minut kynout. Pokud nemáte ošatky, nevadí, já dávám bochánky kynout do kulatých velkých mís vyložených lehce pomoučenou utěrkou. Poté chleby vyklopíme na plech (opatrně, ať nespadnou, spoj bochánků se tím pádem dostane dolů) a vložím do zapářené trouby vyhřáté na 250°C (zapaříme jí tak, že na stěny trouby  rozprašovačem stříkáme vodu dokud se nevytvoří pára). Po 3 minutách troubu odvětráme, aby unikla přebytečná pára, stáhneme teplotu na 180°C a pečeme 35-40 minut.   Vyzkoušeli jste? Co na něj říkáte?   Markét ,)     Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.