Nedělní pečení v podobě jablečného koláče se skořicí. Vyzkoušejte.

Nedělní pečení v podobě jablečného koláče se skořicí. Vyzkoušejte.

Také milujete vůni pečených jablek se skořicí? V tom případě zpozorněte, neboť tu pro vás mám extra rychlý a velmi dobrý recept na jablečný koláč, který si můžete udělat třeba hned, neboť vše potřebné máte zcela jistě v kuchyni.  Suroviny: 100 g hladké mouk


Také milujete vůni pečených jablek se skořicí? V tom případě zpozorněte, neboť tu pro vás mám extra rychlý a velmi dobrý recept na jablečný koláč, který si můžete udělat třeba hned, neboť vše potřebné máte zcela jistě v kuchyni. 

Suroviny:

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 100 g másla pokojové teploty
  • 1 žloutek
  • 2–3 lžíce studené vody
 
  • 6  středně velkých jablek
  • 3 lžíce cukru krupice (nejlépe přírodního)
  • 1 lžička skořice 
  • 30-50 g cukru moučka
  • 30 g másla
  • 4–6 lžiček meruňkové  zavařeniny
  • 2 lžíce aromatického alkoholu
 

Příprava:

Máslo necháme povolit a nakrájíme ho na kostičky. Zasypeme moukou a špetkou soli a rukou nebo v robotu vypracujeme velmi sypkou drobenku.

Přidáme žloutek a zapracujeme ho do drobenky. Potom po lžicích přidáváme vodu a zaděláváme ji do těsta. V momentě, kdy se těsto začne formovat tak, že z něj jde vytvořit koule, vodu už nepřidáváme.

Těsto pomocí prstů natlačíme do koláčové formy 25-27 cm v průměru.Já mám skleněnou formu a tu není potřeba vymazávat, pokud máte plechovou a těsto se přichytává, vyložte jí pečícím papírem a těsto vymačkejte na něj. 

Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°) ablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Jedno jablko nakrájíme na dva milimetry silné měsíčky a odložíme stranou. Zbytek jablek nakrájíme na menší kostičky.

V míse smícháme skořici a cukr moučka. Cukru použijeme tolik, aby jablka byla tak akorát proslazená. Máme-li sladká, použijeme jen 30 g cukru (nebo i méně), pokud máme kyselá, dáme cukru 50 g. 

Jablka  nakrájená na kostky vložíme do mísy a smícháme je se skořicovým cukrem tak, aby bylo všechno ovoce rovnoměrně obalené. Tuto směs navrstvíme na těsto.

Plátky jablek vyrovnáme na náplň do dvou soustředných kružnic. Jablka posypeme cukrem krupice a poklademe na ně tenké plátky másla.

Formu vložíme do trouby a pečeme 45 minut. Poté pustíme asi na 5 minut gril - cukr by měl začít karamelizovat, ale nesmí se spálit. Poté troubu vypneme a koláč necháme asi 5 minut uvnitř.

Mezitím si v kastrůlku svaříme meruňkovou zavařeninu s alkoholem (stačí ohřát k první bublince a pak stáhnout z plotny). Pokud budeme koláč servírovat i dětem, místo alkoholu použijeme vodu).

Koláč vyndáme z trouby a ještě horký ho potřeme svařenou meruňkovou zavařeninou.

Podáváme vychlazené.   Vyzkoušeli jste? Jak vám chutnalo?     Markét       Díky za inspiraci pradobrotám.