Také Vás během dne a hlavně večer honí mlsná? Udělejte si domácí mlsání bez výčitek – jablečné křížaly! Nepohrdnou jimi dokonce ani děti, jako zdravým doplňkem k svačině. Jestli máte jablka ze zahrádky, tak je to skvělý způsob, jak je zpracovat. Jestli ne, křížaly
Také Vás během dne a hlavně večer honí mlsná? Udělejte si domácí mlsání bez výčitek – jablečné křížaly! Nepohrdnou jimi dokonce ani děti, jako zdravým doplňkem k svačině. Jestli máte jablka ze zahrádky, tak je to skvělý způsob, jak je zpracovat. Jestli ne, křížaly budou stejně chutné i z těch kupovaných.
Jak na to:
Jablka omyjeme, osušíme a zbavíme jádřinců, stopky a části okolo bubáku. Někdo suší křížaly z oloupaných jablek bez slupky, ale lepší je to i s ní, protože má v sobě spoustu vlákniny. Takto připravená jablka nakrájíme na plátky silné asi 1/2 cm.
Sušit můžeme buď v sušičce na ovoce, na silné niti, nebo na radiátorech (takto sušíme 1,5-2 dny). Další osvědčenou volbou je sušení v elektrické troubě. Jablka naklademe na plechy podložené pečícím papírem, vložíme do trouby rozehřáté na 60 st. C a pozvolna sušíme. Trouba musí zůstat lehce pootevřená, aby mohla odcházet pára. Mezi dvířka raději vložte vařečku, aby se trouba nezavřela. Sušení trvá cca 4 hodiny. Ke konci to můžeme trochu urychlit a teplotu zvednout na 100 st. C. Stejně ale nezapomeňte křížaly hlídat.
Hotové usušené křížaly uchováváme v suchu, například v plátěném pytlíku, nebo větší uzavřené sklenici. Občas promícháme, ale možná ani nebudete muset, protože je dřív sníte! :- )
Dobrou chuť!
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)