Také jste milovníky hutných tvarohových dezertů a rádi připravujete lahodné recepty, které nestojí svět? V tom případě můžete rozpálit troubu, protože jeden přesně takový recept vám dnes přináším v podobě tvarohové zebry. Vyzkoušejte. Lahodí nejenom chuti, ale i oku.
Také jste milovníky hutných tvarohových dezertů a rádi připravujete lahodné recepty, které nestojí svět? V tom případě můžete rozpálit troubu, protože jeden přesně takový recept vám dnes přináším v podobě tvarohové zebry. Vyzkoušejte. Lahodí nejenom chuti, ale i oku.
Suroviny:
Těsto:
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- 225 g polohrubé mouky
Náplň:
- 1 kg tvarohu
- 200 g zakysané smetany
- 150 ml mléka
- 150 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 60 g gustinu (nebo 1,5 sáčku vanilkového pudinkového prášku)
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce kakaa
Příprava:
Troubu nastavíme na 180°C a než se rozehřejeme, připravíme si těsto a náplň.
Změklé máslo a moučkový cukr utřeme. Přidáme sůl a vejce a spojíme s máslovým základem. Nakonec nasypeme mouku a vytvoříme těsto podobné lineckému (jen mastnější). Dortovou formu (dno i boky) vymažeme máslem a rukama do ní napěchujeme těsto tak, aby mělo trochu zvýšený okraj.
V mléce rozmícháme gustin (nebo pudink). Všechny suroviny kromě kakaa dáme do větší mísy, včetně mléka s gustinem a důkladně vyšleháme do hladké hmoty. Třetinu
(asi 500g) odlijeme a zašleháme do ní kakao. Nyní máme dvě části, té světlé je 2x víc než tmavé.
Vezmeme dvě stejné lžíce nebo naběračky. Doprostřed formy dáme na těsto 2 lžíce (naběračky) světlé hmoty, na ni lžíci (naběračku) tmavé hmoty, a tak pořád dokola do spotřebování surovin. Náplň dávejte pořád doprostřed jakoby do komínku na sebe, hmota se bude roztékat do stran a zaplňovat formu. Pokud se jí moc nechce, stačí formou trochu zatočit. Tímhle jednoduchým způsobem vytvoříme ono zebrování.
Vložíme do trouby a pečeme asi hodinu a půl
(záleží na troubě, může být i déle). Propečenost zkoušíme buď špejlí a nebo důvěřujeme zkušenostem a víme, že jakmile se nahoru zvedne i střed (ten se zvedá jako poslední), je upečeno. Troubu vypneme a zebru v ní necháme trochu dojít (přiotevřeme dvířka trouby). Podáváme zcela zchladnuté, případně vychlazené.
Vyzkoušeli jste? Jak chutnalo?
Markét ,)
Díky za inspiraci pradobrotám.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)