Přečetli jste si nadpis a máte rozporuplné pocity? Nebo jste dnešní recept nadobro zavrhli jen proto, že mu dominuje tolik opovrhovaná a nenáviděná červená řepa? Zahoďte všechny předsudky, oblečte zástěru a pojďte vyzkoušet. Nebudete litovat!
Suroviny:
Korpus:
300 g
Přečetli jste si nadpis a máte rozporuplné pocity? Nebo jste dnešní recept nadobro zavrhli jen proto, že mu dominuje tolik opovrhovaná a nenáviděná červená řepa? Zahoďte všechny předsudky, oblečte zástěru a pojďte vyzkoušet. Nebudete litovat!
Suroviny:
Korpus:
- 300 g červené řepy (3 menší bulvy)
- 125 g másla
- 100 g hořké čokolády (50% kakaa a více)
- 180 g cukru krupice
- 3 vejce
- 30 g holandského kakaa (pokud chcete, aby měli řezy červenou barvu, kakao vynechte)
- 300 g hladké mouky
- 1 rovná lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
Krém:
- 250 g mascarpone (nebo krémového sýra, případně tučného tvarohu)
- 35 g cukru moučka
- 1 lžička citronové šťávy
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- asi 20 g hořké čokolády na zdobení
Příprava:
Z řepy odřízneme stonky, zalijeme vodou a vaříme do změknutí (dle velikosti to trvá asi 40-60 minut). Řepu necháme vychladnout, oloupeme (jde to rukou) a nasekáme v robotu nebo nastrouháme na jemném struhadle.
Troubu zapneme a nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Plech o velikosti 40*30 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a nebo ho jen vyložíme pečícím papírem (tak jsem to udělala já).
Máslo necháme rozpustit (ve vodní lázni a nebo v mikrovlnce), nalámeme do něj čokoládu a rozmícháme dohladka.
Rozpuštěnou čokoládu přidáme k řepě spolu s cukrem, vejci a kakaem a metličkou v ruce vytvoříme homogenní směs.
V druhé misce smícháme mouku, sodu a sůl a tuto směs přidáme k řepovému těstu a pečlivé promícháme, aby v těstě nebyly hrudky mouky. Těsto nalijeme do připraveného plechu, vložíme do trouby a pečeme 20-30 minut. Propečenost zkoušíme špejlí - musí vyjít suchá bez stop syrového těsta.
Po upečení vyndáme plech z trouby a necháme zcela vychladnout.
Mascarpone a cukr vyšleháme dohladka. Přidáme citronovou šťávu a vanilkový extrakt (pokud nemáte vanilkový extrakt, použijte vanilkový cukr a moučkového cukru dejte jen 30g), znovu krátce prošleháme.
Hotový krém natřeme na vychladlý korpus v tenké vrstvě. Celou buchtu nařežeme na řezy - buď malé čtverce a nebo trojúhelníky. Střed každého řezu ozdobíme hromádkou čokoládových hoblin, které vyrobíme jednoduše pomocí škrabky na brambory.
Vyzkoušeli jste? Napište nám, jak Vám chutnalo!
Markét ,)
Díky za inspiraci pradobrotám.
Re: Čtvrteční pečení v podobě čokoládových řezů z červené řepy. Vyzkoušejte.
Lesanka (host) / před 6 lety 03.10.2018 19:16
Doporučuji vyzkoušet,rychlý a výborný zákusek ;)