Levandulové muffiny s citrónovou polevou
Ingredience
(na 12 větších, nebo 20 menších muffinů)
- 2 hrnky špaldové mouky
- 1 hrnek mléka
- 1 lžíce sušených kvítků levandule
- 75 g másla
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 vejce
- 1 citron
- Kypřící prášek do pečiva
Na polevu:
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce šťávy z citronu
- 2 až 4 lžíce vody
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
Mléko nalijte do kastrůlku a přidejte k němu máslo a levanduli. Na sporáku pomalu zahřívejte 5 až 10 min až pod bod varu. Poté odstavte a nechte vychladnout.
Do mísy nasypte mouku, cukr, kypřící prášek a nastrouhanou kůru z 1 citronu. Do mléka zašlehejte vejce a vanilkový extrakt.
Pomocí měchačky zamíchejte sypkou část do tekuté a míchejte jen nezbytně dlouhou dobu. Těstem naplňte připravené košíčky ve formě na muffiny tak, aby byly plné asi do 2/3.
Pečte asi 20 minut, nebo dokud muffiny nebudou hotové (jsou hotové, když jsou zlatavé na povrchu a při jemném zmáčknutí těsto pruží).
Připravte si polevu. Smíchejte citronovou šťávu s 2 lžícemi cukru a metlou postupně zašlehávejte moučkový cukr. Pokud finální poleva není dostatečně tekutá, zašlehejte ještě malé množství vody.
Hotovou polevou ozdobte ještě teplé muffiny a než poleva zatuhne, můžete do ní přidat pár kvítků levandule na ozdobu.
zdroj: Babiččina volba
Ingredience:
citron cukr moučkový kypřící prášek máslo mléko voda sušená levandule mouka špaldová