Levandulové muffiny s citrónovou polevou

Levandulové muffiny s citrónovou polevou

Ingredience

(na 12 větších, nebo 20 menších muffinů)

  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžíce sušených kvítků levandule
  • 75 g másla
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 1 citron
  • Kypřící prášek do pečiva

Na polevu:

  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce šťávy z citronu
  • 2 až 4 lžíce vody


Postup

Předehřejte troubu na 180 °C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.

Mléko nalijte do kastrůlku a přidejte k němu máslo a levanduli. Na sporáku pomalu zahřívejte 5 až 10 min až pod bod varu. Poté odstavte a nechte vychladnout.

Do mísy nasypte mouku, cukr, kypřící prášek a nastrouhanou kůru z 1 citronu. Do mléka zašlehejte vejce a vanilkový extrakt.

Pomocí měchačky zamíchejte sypkou část do tekuté a míchejte jen nezbytně dlouhou dobu. Těstem naplňte připravené košíčky ve formě na muffiny tak, aby byly plné asi do 2/3.

Pečte asi 20 minut, nebo dokud muffiny nebudou hotové (jsou hotové, když jsou zlatavé na povrchu a při jemném zmáčknutí těsto pruží).

Připravte si polevu. Smíchejte citronovou šťávu s 2 lžícemi cukru a metlou postupně zašlehávejte moučkový cukr. Pokud finální poleva není dostatečně tekutá, zašlehejte ještě malé množství vody.

Hotovou polevou ozdobte ještě teplé muffiny a než poleva zatuhne, můžete do ní přidat pár kvítků levandule na ozdobu.

 

 

zdroj: Babiččina volba