Stará dobrá klasika v podobě drobenkového koláče. Vyzkoušejte.

Stará dobrá klasika v podobě drobenkového koláče. Vyzkoušejte.

V dnešní porci receptů se můžete těšit na starou dobrou klasiku, v podobě meruňkového drobenkového koláče. Není nic snadnějšího a rychlejšího, než tento dezert. A mimo to je i nebezpečně dobrý. Vyzkoušejte. [caption id="attachment_38223" align="aligncenter" width="411"] fo


V dnešní porci receptů se můžete těšit na starou dobrou klasiku, v podobě meruňkového drobenkového koláče. Není nic snadnějšího a rychlejšího, než tento dezert. A mimo to je i nebezpečně dobrý. Vyzkoušejte. [caption id="attachment_38223" align="aligncenter" width="411"]SONY DSC foto : pradobroty.cz[/caption]

Suroviny:

Těsto:
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 g másla
  • 450 g meruněk (váženo s peckami)
Krém:
  • 200 ml smetany ke šlehání (31% tuku)
  • 120 g bílého jogurtu
  • 2 vejce
  • 60 g tmavého cukru (nebo cukru krupice)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Drobenka:
  • 120 g polohrubé mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 60 g másla
  • 1/2 lžičky skořice
 

Příprava:

Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C). V míse smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Přidáme studené máslo pokrájené na malé kostičky a vypracujeme jemnou drobenku bez žmolků másla (lze to udělat v ruce a nebo použijte robota jako já). Dvě třetiny těsta nasypeme na dno formy a upěchujeme rukou. Meruňky omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme na čtvrtiny. Slupkou dolů je položíme na celou plochu těsta. Zasypeme je zbytkem těsta (poslední třetinou) a dáme péct na 20 minut. Během pečení si připravíme krém a drobenku. Krém: Smetanu, jogurt, vejce, cukru i vanilkový extrakt vložíme do mísy a metlou v ruce lehce prošleháme. Drobenka: Máslo necháme lehce povolit, zasypeme ho moukou, cukrem a skořicí a rukou vypracujeme drobenku. Koláč po 20 minutách pečení vyjmeme z trouby. Zalijeme připraveným krémem a po celém povrchu posypeme drobenkou. Vrátíme do trouby a pečeme dalších 30 minut. Po upečení necháme 30 minut v pootevřené vypnuté troubě a pak necháme zcela vychladnout.     Markét ,)     Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.