Kde se schovat v sychravém počasí a pochutnat si na podzimních dobrotách?

Kde se schovat v sychravém počasí a pochutnat si na podzimních dobrotách?

Podzimní menu Hliněné bašty ozdobí dýně a zvěřina Bohatá kolekce barevných a chuťově podmanivých podzimních specialit. Takové bude menu restaurace Hliněná bašta, připravené na poslední tři měsíce tohoto roku. Vrací se famózní zvěřina, na talíři se objeví očekávan


Podzimní menu Hliněné bašty ozdobí dýně a zvěřina

Bohatá kolekce barevných a chuťově podmanivých podzimních specialit. Takové bude menu restaurace Hliněná bašta, připravené na poslední tři měsíce tohoto roku. Vrací se famózní zvěřina, na talíři se objeví očekávané speciality z dýní, čerstvě vylovené sladkovodní ryby či dezerty z vyzrálého podzimního ovoce. I když už se stmívá stále dřív a dřív, romantická restaurace šéfkuchaře Hynka Vávry září do tmy a představuje v čase podzimních plískanic hřejivý ostrůvek pohody. 333  068         A na co se tedy můžeme těšit v období od října do prosince? Mezi předkrmy se vrací Hynkova fantastická zvěřinová paštika podávaná s cibulovým čatní, která již několik let překvapuje svou dokonalou chutí. Novinkou letošního roku budou slané francouzské koláče quiche, plněné červenou řepou a karamelizovanou cibulkou či pečenou dýní, kozím sýrem a restovanými piniovými oříšky. Také saláty šéfkuchař načrtnul v podzimním hávu – oblíbený salát s kozím sýrem doplní perník a pomerančový dresink, další salát bude kombinovat chuť zralých švestek s ořechy, hořčicí a medem. Hosté se mohou těšit také na hutné podzimní polévky, povinností je vídeňský dýňový krém i hříbková polévka dochucená kaštany, chybět nebude ani slavná kulajda s houbami či vydatný vývar z bažanta podávaný s masovými knedlíčky a zeleninou. konfitovany-bazant-protnknuty-slaninou-s-listovym-spenatem-a-bramborovym-knedlikem srnci-kare-na-dynovem-pyre-s-opecenymi-kapustickami-a-svestkovou-omackou             Prim ovšem budou hrát očekávaná jídla ze zvěřiny, která již tradičně patří k největším kulinárním ozdobám končícího roku. Podávat se bude srnčí, dančí i kančí maso, konkrétně lahodné srnčí ragú připravené s portským vínem a brusinkami, dančí hřbet na fíkách a ostružinách či chuťově výrazné kančí medailonky se švestkovou nebo šípkovou omáčkou. Ty v prvním případě na talíři doprovodí tradiční bramboráčky, zatímco v druhé verzi zvolil šéfkuchař jako přílohu perníkové knedlíky. Asi největším hitem ovšem budou srnčí medailonky s hruškami marinovanými v červeném víně a domácími kroketami. Hliněná bašta je vyhlášená díky skvělým rybám, jež patří k významným pilířům zdejší kuchyně. V podzimním menu mohou hosté ochutnat candáta pečeného na másle a podávaného s dýňovým pyré, nebude chybět ani grilovaný losos s kroupami ochucenými červenou řepou a jablkovým salátem s fenyklem. Pro vegetariány bude připraveno dýňové nebo houbové rizoto. rybi-misa zavitky-z-lilku-v-tomatove-omacce-se-syrem-feta           Z bohatého výběru dezertů doporučujeme dvě sezónní, značně kreativní verze cheesecaků, konkrétně dýňový a ostružinový, které doplní hruškový či jablečný páj a také klasický závin s jablky a ořechy. Zajímavou novinkou ovšem bude také jablečné pyré se skořicí a krémem z mascarpone či kaštanová pěna s hruškovo vinnou omáčkou. Hliněná bašta se může pochlubit vzorně sestavenou vinnou kartou, na které hosté najdou krásná vína nejen z Moravy, ale také z Čech. Z moravských vín doporučujeme Ryzlink od Volaříka, případně Pálavu od Tetura či Chardonnay z Nového vinařství. Z českých vín můžete vyzkoušet produkci prestižního vinařství Třebívlice, které sídlí v Českém středohoří a jehož vinice stojí například na historických viničních tratích pod hradem Hazmburk. Ochutnejte Müller Thurgau či Tramín. hlHliněná bašta v Průhonicích slouží svým hostům již déle než patnáct let a je zárukou skvělé kuchyně, příjemné obsluhy a působivého prostředí. Mohutné trámy staré tři století a nepálené cihly dávají celému prostoru příjemný rustikální ráz, za prosklenou stěnou se rozkládá prostorná terasa s výhledem na romantický rybníček. V celém podniku navíc vládne mimořádně příjemná a pohodová atmosféra. V akváriu plavou živí humři, kteří patří mezi jednu z největších delikates na menu. Po podlaze tiše našlapují kočky, na terase si dávají dostaveníčko ženy s kočárky a malými dětmi, mezi stoly nenápadně proplouvají číšníci a roznášejí výtečná jídla. Restaurace Hliněná bašta tak daleko více než tradiční českou hospodu připomíná výletní hospůdky ve Francii či Itálii. Také proto si Hliněnou baštu oblíbili nejen místní, ale i cizinci trvale žijící v Česku.   www.hlinenabasta.cz