Doba přípravy: cca 2 hodiny + chlazení, počet porcí: cca 60 koulí o průměru 3 cm
Ingredience:
- 150 g nugátu
- 300 g marcipánu (obojí lze zakoupit v lepších cukrárnách, v prodejnách pro cukráře nebo si můžeme připravit vlastní marcipán: 200 g oloupaných jemně mletých m
Doba přípravy: cca 2 hodiny + chlazení,
počet porcí: cca 60 koulí o průměru 3 cm
Ingredience:
- 150 g nugátu
- 300 g marcipánu (obojí lze zakoupit v lepších cukrárnách, v prodejnách pro cukráře nebo si můžeme připravit vlastní marcipán: 200 g oloupaných jemně mletých mandlí, 200 g prosátého moučkového cukru, 1 bílek,
½ ampulky hořkomandlové esence)
- 2 lžíce třešňovice nebo griotky
- 10 g velmi jemně sekaných pistácií
- 100 g prosátého moučkového cukru
- hotová hořká čokoládová poleva
- papírové košíčky na pralinky
Příprava:
1) Pokud nemáme hotový marcipán, nejprve si ho vyrobíme: mandle zakapeme esencí, postupně přidáváme bílek a cukr, až dosáhneme požadované konzistence. Když nespotřebujeme celé množství bílku a cukru, nevadí – v marcipánu je hlavní chuť a struktura mandlí. Nesmí být moc lepivý, ale ani suchý a drobivý. Hotový marcipán zabalíme do potravinářské fólie, následně i do mikrotenového sáčku a necháme ho rozležet v lednici.
2) Nugát nakrájíme na malé kostičky, vytvarujeme do kuliček, a necháme vychladit. Tyto kuličky budeme později obalovat marcipánem.
3) Marcipán utřeme dohladka, přidáme třešňovici, pistácie, cukr a zapracujeme do těsta. Zkusmo vytvarujeme kuličku – neměla by se lepit na ruce, praskat a měla by být hladká.
4) Vytvarujeme 2 cm silný váleček a nakrájíme z něj tolik koleček, kolik máme nugátových kuliček.
Kousky marcipánového těsta zploštíme na válu a zabalíme do nich nugát.
5) Vytvarujeme kuličky, máčíme je v čokoládové polevě na špejli a zapichujeme např.
do (vánočně ozdobeného) polystyrenu. Po vychlazení je podáváme v papírových košíčcích.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)