Vánoční recept na netradiční Mozartovy koule

Vánoční recept na netradiční Mozartovy koule

Doba přípravy: cca 2 hodiny + chlazení, počet porcí: cca 60 koulí o průměru 3 cm Ingredience: - 150 g nugátu - 300 g marcipánu (obojí lze zakoupit v lepších cukrárnách, v prodejnách pro cukráře nebo si můžeme připravit vlastní marcipán: 200 g oloupaných jemně mletých m


Doba přípravy: cca 2 hodiny + chlazení, počet porcí: cca 60 koulí o průměru 3 cm websize_mozart_9_kredit_nebespan_czIngredience: - 150 g nugátu - 300 g marcipánu (obojí lze zakoupit v lepších cukrárnách, v prodejnách pro cukráře nebo si můžeme připravit vlastní marcipán: 200 g oloupaných jemně mletých mandlí, 200 g prosátého moučkového cukru, 1 bílek, ½ ampulky hořkomandlové esence) - 2 lžíce třešňovice nebo griotky - 10 g velmi jemně sekaných pistácií - 100 g prosátého moučkového cukru - hotová hořká čokoládová poleva - papírové košíčky na pralinky Příprava: 1) Pokud nemáme hotový marcipán, nejprve si ho vyrobíme: mandle zakapeme esencí, postupně přidáváme bílek a cukr, až dosáhneme požadované konzistence. Když nespotřebujeme celé množství bílku a cukru, nevadí – v marcipánu je hlavní chuť a struktura mandlí. Nesmí být moc lepivý, ale ani suchý a drobivý. Hotový marcipán zabalíme do potravinářské fólie, následně i do mikrotenového sáčku a necháme ho rozležet v lednici. 2) Nugát nakrájíme na malé kostičky, vytvarujeme do kuliček, a necháme vychladit. Tyto kuličky budeme později obalovat marcipánem. 3) Marcipán utřeme dohladka, přidáme třešňovici, pistácie, cukr a zapracujeme do těsta. Zkusmo vytvarujeme kuličku – neměla by se lepit na ruce, praskat a měla by být hladká. 4) Vytvarujeme 2 cm silný váleček a nakrájíme z něj tolik koleček, kolik máme nugátových kuliček. Kousky marcipánového těsta zploštíme na válu a zabalíme do nich nugát. 5) Vytvarujeme kuličky, máčíme je v čokoládové polevě na špejli a zapichujeme např. do (vánočně ozdobeného) polystyrenu. Po vychlazení je podáváme v papírových košíčcích.