Náš organismus vyžaduje po celonočním hladovění nový příjem energie. Pokud ji nedostane, začne jako náhradní zdroj využívat aminokyseliny ze svalů, což je problémem
u lidí s nadváhou, sportovců, ale i dětí. Následkem nesnídání je nesoustředěnost, únava, rychlý n
Náš organismus vyžaduje po celonočním hladovění nový příjem energie. Pokud ji nedostane, začne jako náhradní zdroj využívat aminokyseliny ze svalů, což je problémem
u lidí s nadváhou, sportovců, ale i dětí. Následkem nesnídání je nesoustředěnost, únava, rychlý nástup vysílení a může dojít až k mdlobě.
Snídaně by měla obsahovat 25 % energie z celkového denního energetického příjmu. Snídat by se mělo do hodiny od probuzení. Pro naše tělo je nejvýhodnější po ránu konzumovat potraviny s nízkým GI (glykemický index je hodnota udávající, jak rychle se po snězení potraviny zvedne hladina cukru v krvi). Potraviny s nízkým a středním GI vedou k pocitu dlouhodobého nasycení.
Bohužel u některých z nás po ránu ve snaze doplnit tělu energii a rychle zahnat hlad vede k výběru nezdravých potravin, přejídání, hltání, jídlu ve spěchu a tím k přibývání na váze a žaludečním potížím.
Jaké potraviny tedy po ránu do našeho jídelníčku zařazovat? Vybírat si potraviny, které nám pomohou doplnit komplexní sacharidy, kvalitní bílkoviny, vitamíny a popřípadě i zdravé tuky. Jsou to především ovesné vločky, müsli s obsahem ořechů, semen, lyofilizovaného ovoce, dále celozrnné pečivo, vejce, sójové nápoje a sójové výrobky, jogurty, čerstvé sýry, ovoce, zeleninu.
Proč zvolit na snídani nové výrobky z řady Alpro? Sójové jogurty jsou zdrojem bílkovin, jogurtových kultur (S.thermophilus, L.bulgaricus) a vitamínů B12, B2 a D. Neobsahují laktózu a skvěle chutnají. Z několika variant si lze rovněž vybrat podle vlastních chuťových preferencí.
Vhodným nápojem ke snídani je zelený čaj, kvalitní čerstvé ovocné šťávy a bylinkové čaje.
Pečlivě a zdravě sestavená snídaně doplní tělu potřebnou energii a nastartujete také činnost mozku.
Snídaně je velmi důležitá, pokud se snažíte zhubnout. Ve studiích bylo dokázáno, že osoby, které snídají,
mají v průměru o 4 kg méně, než ty co nesnídají. Rovněž pokud při redukci hmotnosti pravidelně snídáte, máte větší šanci vyhnout se jo-jo efektu a váhové úbytky si dlouhodobě udržet.
zdroj: Mgr. Pavlína Zdeňková Kroužková
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)