Vietnamský salát s trhaným kuřecím masem
Ingredience:
1 větší kuřecí prso od Drůbežářského závodu Klatovy (nebo zbytek pečeného kuřete),
hlávkový salát,
1 mrkev,
½ červené papriky,
sojové výhonky,
1 malá cibule;
Na zálivku:
3 stroužky česneku,
1 malá chilli paprička,
4 lžíce balsamica,
2 lžíce olivového oleje,
8 lžic citronové šťávy,
3 lžíce javorového sirupu,
sůl, čerstvý koriandr, máta a sezamová semínka,
limetka.
Postup
1/ Kuřecí maso uvařte metodou sous-vide doměkka, nebo dlouho pečte přiklopené a osolené v troubě podlité vodou na nízký stupeň, potom by mělo jít snadno roztrhat vidličkou. Na zálivku oloupejte česnek a nasekejte ho nadrobno, chilli papričku nakrájejte na tenké plátky a promíchejte se zbylými surovinami dohladka.
2/ Hluboký talíř vyložte natrhanými listy ledového salátu. Mrkev očistěte a nastrouhejte na nudličky. Papriku zbavte semeníku a nakrájejte na nudličky, maso natrhejte na jemné proužky. Promíchejte se sójovými výhonky a zálivkou. Naporcujte je na talíře s ledovým salátem.
3/ Bylinky natrhejte nebo nasekejte nahrubo a zasypte jimi salát spolu se sezamovými semínky a smaženou cibulí. Můžete podávat s limetkou vedle, aby si každý mohl salát dochutit podle sebe.