Čas marmelád je tu. Udělejte si třeba svoji domácí meruňkovou
Milujete domácí marmelády? Uvařte si tu svoji meruňkovou a doslaďte ji přirozeně Stévií. Stévie směle nahradí cukr nejen chuťově, ale je především zdravější. Stolní sladidlo Irbis Stévie je zbavené pachuti, takže ho od cukru nerozeznáte. Obsahuje fruktózu, která s
Další recepty se stévií můžete čerpat zde:
(Lehká) salátová zálivka 200 ml vody, 4 g IRBIS (10x), 4 g sůl, 2 kávové lžičky octu (kvasný lihový) Všechny uvedené suroviny důkladně promícháme až se vše rozpustí. Vyrobenou zálivku zlehka promícháme s upravenými listy salátu např. hlávkový, rukola, mizuna popř. směs těchto uvedených salátových listů můžeme doplnit krájenou lahůdkovou cibulkou či ředkvičkou apod.Pudink 500 ml mléka, 1 balíček pudinkového prášku, 20 g IRBIS (3x)
2/3 mléka vlijeme do hrnce (který není náchylný k připalování) a uvedeme do varu. Zbylou 1/3 dobře promícháme s pudinkovým práškem a IRBISEM. Takto upravenou směs vmícháme do vařícího mléka a za stálého míchání dobře provaříme. Čočková polévka 250 g čočky, 1 l vody, 60 g slaniny (rostl. oleje), 60 g hladké mouky (3 polévkové lžíce), 1 větší cibule, 1 stroužek česneku, 2 g IRBIS s cukrem a sucralosou, 1 kostka masového bujomu, 2 kávové lžičky octu, sůl Čočku přebereme, propláchneme studenou vodou a nejlépe na cca 8 hodin namočíme. Poté uvedeme do varu s 3/4 vody, IRBISEM i kostkou bujónu a uvaříme až je čočka měkká. Slaninu nakrájíme na kostičky a na mírném ohni vysmažíme. Pak přidáme krájenou cibuli i česnek a zlehka osmahneme. Pak přidáme mouku a vše dosmažíme do světle hnědé barvy. Pak zalijeme zbylou studenou vodou, promícháme a směs vlijeme do uvařené čočky. Nakonec ještě povaříme na mírném ohni cca 2 minuty a podle vlastní chuti dochutíme soli a octem. Rajská omáčka 400 oloupaných rajčat, 1 g IRBIS s cukrem a sucralosou 1 střední cibule, 50 g stolního oleje, 50 g hladké mouky, 1 kostka bujónu, 3 – 4 bobkové listy, 5 hřebíčků, 10 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, kousek celé skořice, 400 ml vody, 2 plátky chem. neošetřeného citronu, sůl Koření, kostku bujónu, spolu s citronem zalijeme 3/4 vody z celkového množství a na mírném ohni vaříme cca 20 minut. Poté přecedíme, přidáme upravená rajčata a vše rozmixujeme, anebo propasírujeme sítkem. Na oleji osmahneme na plátky krájenou cibuli, přidáme mouku a za stálého míchání vyrobíme světlou jíšku. Takto upravenou zalijeme zbylou vodou, rozmícháme a směs zalijeme do předchozí směsi. Vše na mírném ohni povaříme cca 2 minuty a dochutíme IRBISem s cukrem a sucralosou a soli . Marináda na drůbeží (telecí) maso 2 pol. lžíce oleje (nejlépe olivového), 3 pol. lžíce pasírovaných rajčat, 1 káv. lžička sladidla Irbis Stévie, 3 stroužky česneku, 1 pol. lžíce octu, 1 pol. lžíce kremžské hořčice, 1 pol. lžíce worcestru, 1 cibule, 150 ml piva, 1/2 káv. lžičky soli Česnek oloupeme a utřeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Do mísy přidáme ostatní uvedené suroviny a vše důkladně promícháme. Do hotové marinády vkládáme zvolené maso např. vykostěná kuřecí stehna, silnější plátky telecí kýty apod.. Přikryjeme fólií a necháme 1 den v chladu odležet. Palačinky s tvarohem 500 ml mléka, 25 g IRBIS s cukrem a sucralosou, 200 g pšeničné hladké mouky, 1 vejce, 200 g měkkého tvarohu, špetka soli. olej na smažení. Vejce rozdělíme na žloutek a bílek V mléce ruční metličkou rozšleháme: mouku, 5 g IRBISu s cukrem a sucralosou, žloutek, sůl tak, až je směs hladká a bez hrudek. Pánvičku rozpálíme, dáme pár kapek oleje, naběračkou nalijeme těsto které opatrně rozlijeme po celém povrchu pánve a na mírném ohni usmažíme po obou stranách. Poté každou palačinku naplníme tvarohovou náplní. Bílek vyšleháme se zbylým IRBISem s cukrem a sucralosou. Tvaroh rozmícháme dohladka, přidáme vyšlehaný bílek a lehce zamícháme. Rebarborové koláčky 1 balíček listového těsta, 200 g rebarbory, 70 g IRBIS s cukrem a sucralosou, 4 – 5 polévkových lžic strouhanky, mletá skořice., 1 vejce Rebarboru po omytí zbavíme oloupáním pevných vláken. Poté nakrájíme na cca 1 cm dlouhé kousky, posypeme IRBISEM, přidáme skořici , strouhanku a vše dobře promícháme. Listové těsto rozválíme na tloušťku cca 0,5 cm a rádýlkem nakrájíme na čtverečky o velikosti přibližně 10 x 10 cm. Doprostřed dáme rebarborovou náplň a přeložením protilehlých rohů vyrobíme šátečky. Ty ukládáme na čisté plechy a každý tvar potřeme rozšlehaným vejcem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 220 °C do zlatové barvy. Po vychladnutí posypeme ochuceným IRBISEM s cukrem a sucralosou do kterého jsme vložili vanilkový lusk, uzavřeme a necháme několik dní rozležet. Kynuté koláčové těsto 450 g pšeničné hladké mouky, 250 g pšeničná hrubé mouky, 50 g sladidla Irbis Stévie, 50 g droždí, 1 žloutek, 50 g oleje, 0,020 g vepřového sádlo, cca 300 – 350 ml mléko, sůl Oba druhy mouky (hladkou i hrubou) promícháme, prosejeme sítkem a vsypeme do mísy. Na dně mísy s moukou vyrobíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Mléko zahřejeme na teplotu cca 30 °C. Malou část ohřátého mléka (cca 100 ml z celkového množství) nalijeme na droždí v míse a za použití vidličky s malým množstvím mouky vyrobíme velmi řídké těsto – omládek. Takto připravený omládek necháme v teplém prostředí vykynout (až svůj původní objem zvětší na dvojnásobek). Do hrnečku nalijeme zbylé mléko, v něm rozpustíme sladidlo, žloutek, olej, sádlo, sůl a směs znovu zahřejeme na původní teplotu. Takto upravenou směs nalijeme do mísy s vyzrálým omládkem a hnětením vypracujeme ve hladké, nelepivé těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v teplém prostředí vykynout. Těsto je správně vykynuté, když zvětší svůj původní objem opět minimálně na dvojnásobek. Ideální je, když vykynulé těsto opět promícháme, tj. přetužíme (odstraníme plyny a kvasinkami vyrobené kyselinky, které u citlivých jedinců mohou způsobovat tzv. pálení žáhy) a znovu necháme vykynout. Takto vyrobené těsto je připravené k dalšímu tvarování a plnění, například tvarohovou nebo makovou náplní… Náplně do koláčů – závinů Tvarohová 250 g měkkého tvarohu, 50 g sladidla Irbis Stévie,10 g (1 kávová lžička) pudingu s vanilkovou příchutí 2 žloutky, špetku mletého anýzu Všechny uvedené suroviny vidličkou promícháme, až vznikne stejnorodá hladká náplň. Náplně do koláčů – závinů Maková 150 g máku, 50 g sladidla Irbis Stévie, 300 ml mléka, 20 g máslo, strouhanka, mletá skořice Mák na mlýnku pomeleme. Mléko uvedeme do varu (v hrnci nenáchylném k připalování), vsypeme pomletý mák a necháme projít varem. Sundáme z ohně, přidáme sladidlo, máslo, promícháme a necháme mírně zchladnout. Přidáme špetku skořice a směs zahustíme strouhankou. Kynuté vánočky – mazance 230 g pšeničná mouka hladká, 150 g pšeničná mouka hrubá, 40 g sladidlo se stevií, 30 g droždí, 40 g vepřové sádlo, 150 – 200 ml mléka, sůl. loupené sekané mandle, rozinky, vejce na potření Výrobní postup těsta je shodný s výrobou těsta na koláče do kterého jen přidáme rozinky. Hotové těsto rozdělíme na klonky 6, anebo 8 ks, ty vyválíme na prameny a upleteme zvolený tvar vánočky. Ty položíme na tukem potřený plech, nemašlujeme vejcem a posypeme mandlovými nudličkami – lupínky. Pro výrobu mazanců hotové těsto rozdělíme na dvě poloviny a ty stočíme do tvaru bochánku, Položíme na tukem zlehka namazaný plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Natvarované výrobky necháme kynout v teplém prostředí asi 20 – 30 minut, poté pečeme při teplotě cca 180 °C
Linecké cukroví 450 g pšeničná mouka hladká, 50 g sladidlo se stévií, 300 g tuku (Hera, máslo, 80 % margarín), 2 vejce, kůra z půlky chemicky neošetřeného citronu
Na vále z mouky vytvarujeme ohrádku. Do této vložíme ostatní suroviny a rychle zpracujeme na stejnorodé polotuhé těsto. Hotové zabalíme do potravinářské folie a necháme v chladu do druhého dne rozležet. Poté rozválíme na vále na tloušťku těsta cca 5 mm, vykrajujeme tvořítky zvolené tvary a ty ukládáme na čisté plechy. Pečeme ve v předehřáté troubě při teplotě 180 °C a po vyhladnutí plníme zvolenou náplní např. meruňkovým džemem bez cukru. Poznámka: pracujeme v chladném prostředí abychom těsto při jeho výrobě tzv. nespařili. Domácí limonáda bez cukru 1 l vody, 20 g zelené máty, 10 g sladidlo se stévií, 200 g čerstvého ovocem např. meruňky, hrušky, hrozny bez pecek, jahody, meruňky apod., Určené množství vody uvedeme do varu, zalijeme listy máty a necháme vychladnout. Do části mátového výluhu (cca 1/4) vložíme krájené ovoce: přisypeme sladidlo a vše rozmixujeme. Do vzniklé směsi nalijeme zbytek mátového vývaru, necháme vychladit a před podáváním můžeme doplnit kousky ledu.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)