Věděli jste, že Theobroma cacao neboli pokrm bohů slaví ve středu 13. 9. svůj mezinárodní svátek? Staňte se mistrem v čokoládové degustaci a překvapte přátele znalostmi o kvalitní čokoládě.
V té nejlepší společnosti si vychutnejte krémový čokoládový likér, čokolád
Věděli jste, že Theobroma cacao neboli pokrm bohů slaví ve středu 13. 9. svůj mezinárodní svátek? Staňte se mistrem v čokoládové degustaci a překvapte přátele znalostmi o kvalitní čokoládě.
V té nejlepší společnosti si vychutnejte krémový čokoládový likér, čokoládové makronky nebo tabulku kvalitní hořké čokolády.
Čokoláda je elixírem zdraví
Původní obyvatelé Jižní Ameriky, Mayové, využívali kakaovník už před dvěma tisíci lety. Semena rostliny rozemleli na prášek a připravili z něj hořký nápoj, kterému přezdívali „elixír zdraví“. Aztékové xocolātl, neboli hořkou vodu, vůbec nepřislazovali, naopak do ní přimíchávali kukuřici a koření (chilli, vanilku, černý pepř
nebo kůru magnolie).
Cukrem začali sladit až v 16. století Španělé. V dřívějších dobách stačilo kakaovou pastu smíchat s vodou, mletou kukuřicí, pepřem a medem.
Takto připravená tekutina se
nepila, odebírala se pouze
pěna z jejího povrchu. Dnes se k servírování čokolády používají
speciální hrníčky. Od těch kávových se liší tvarem, který lépe
podporuje konzistenci a čokoláda tak zůstane déle nesražená.
Jak se vyznat v čokoládě?
Pravidlo, že chuť čokolády s vyšším podílem kakaa je více hořká, neplatí vždy. Její chuť ovlivňuje několik faktorů: pěstovaná odrůda, kvalita a kyselost půdy, nadmořská výška, postup fermentace či pražení.
Pro kvalitu čokolády je rozhodující druh kakaových bobů a země původu. Na obalu oblíbené tabulky čokolády najdete například:
- Criollo – nejlepší boby pocházející z Ekvádoru, Mexika a Madagaskaru,
- Forastero – kakaovníky z amazonské nížiny,
- Trinitaria – boby původem z karibského ostrova Trinidad.
Je-li čokoláda vyrobena z kakaových bobů z jednoho regionu, farmy či plantáže, nazývá se
Single Origin (obdobně jako u Single Malt whisky, která pochází z jediného druhu sladu, jejíž výroba probíhá v mateřské palírně).
Jak na čokoládovou degustaci?
Otevřít, přičichnout a poválet v ústech. Připomíná vám to pravidla, která vás učili při návštěvě vinného sklípku? Máte pravdu. Čokoláda toho má s vínem společného víc, než byste čekali. „Čokoprofíci“ dodržují stejně jako someliéři
přísný degustační rituál a dokáží rozlišit, zda má jejich pochoutka zemité, ovocné, kakaové nebo mléčné tóny.
A jak tedy správně degustovat?
1) Ulomte kostičku dost velkou na to, abyste ji mohli přelomit na dva menší kousky.
2) Úlomky otřete o sebe, ať se uvolní nezaměnitelné pronikavé kakaové aroma.
3) Přičichněte si a pak vložte kousky čokolády do úst.
4) Nic nekousejte ani nepřežvykujte. Nechte čokoládu, aby se jemně rozplynula na jazyku.
Odvážný foodpairing
Kakaovou dobrotu nemusíte mlsat jen samotnou. Světoznámí šéfkuchaři to dobře vědí a kousek hořké čokolády přidávají do kořeněného mexického pokrmu chilli con carne. Při foodpairingu je nejdůležitější se nebát a zkoušet i na první pohled zvláštní spojení. Právě ta totiž mnohokrát bývají nejlepší. Inspirujte se například americkou bloggerkou Lexi Nickens, která čokoládou ozvláštnila vypraženou slaninu, strouhanou goudu, olivy, sušená rajčata nebo bramborovou kaši. Pokud si na podivné kombinace netroufáte, zůstaňte
u klasiky a hrnek horké kakaové lahůdky ozdobte malými marshmallows nebo špetkou chilli. V pozdních večerech radost udělá také ledový čokoládový drink s irským likérem Baileys Chocolat Luxe, který obsahuje vybrané kousky jemn é belgické čokolády s až 45% podílem kakaových bobů.
PRODUKTOVÝ TIP:
Baileys Chocolat Luxe
Unikátní spojení pravé belgické čokolády a jemné chuti originálního irského likéru Baileys představuje Baileys Chocolat Luxe. Prémiový likér kromě vynikající jemné irské whisky a čerstvé smetany obsahuje také speciálně vybranou čokoládu z Belgie s vysokým až 45% podílem kakaových bobů s příměsí vanilky z Madagaskaru.
Cena za 0,5l lahev: 439,- Kč.
RECEPT:
Čokoládový drink Chocolat Luxe Mocha Martini
Luxusní čokoládový drink se ideálně hodí pro přivítání nadcházejícího podzimu. Smlsněte si na lehkých tónech křišťálové vodky, které hladce zakulatí jemné Baileys s dokonalou kakaovou koncovkou.
Na 1 koktejl:
-50 ml Baileys Chocolat Luxe
-25 ml vodky Smirnoff
-25 ml espressa
-kostky ledu
-lístky máty na ozdobu
Vlijte všechny tekuté ingredience do shakeru a zasypte ledem. Směs pořádně potřepte, aby se veškeré chutě propojily a nápoj získal hedvábnou strukturu.
Drink podávejte v koktejlové skleničce se stopkou ozdobený mátovými lístky.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)