Oslavte mezinárodní den čokolády, jak se patří

Věděli jste, že Theobroma cacao neboli pokrm bohů slaví ve středu 13. 9. svůj mezinárodní svátek? Staňte se mistrem v čokoládové degustaci a překvapte přátele znalostmi o kvalitní čokoládě. V té nejlepší společnosti si vychutnejte krémový čokoládový likér, čokolád
Čokoláda je elixírem zdraví
Původní obyvatelé Jižní Ameriky, Mayové, využívali kakaovník už před dvěma tisíci lety. Semena rostliny rozemleli na prášek a připravili z něj hořký nápoj, kterému přezdívali „elixír zdraví“. Aztékové xocolātl, neboli hořkou vodu, vůbec nepřislazovali, naopak do ní přimíchávali kukuřici a koření (chilli, vanilku, černý pepř nebo kůru magnolie).
Jak se vyznat v čokoládě?
Pravidlo, že chuť čokolády s vyšším podílem kakaa je více hořká, neplatí vždy. Její chuť ovlivňuje několik faktorů: pěstovaná odrůda, kvalita a kyselost půdy, nadmořská výška, postup fermentace či pražení. Pro kvalitu čokolády je rozhodující druh kakaových bobů a země původu. Na obalu oblíbené tabulky čokolády najdete například:- Criollo – nejlepší boby pocházející z Ekvádoru, Mexika a Madagaskaru,
- Forastero – kakaovníky z amazonské nížiny,
- Trinitaria – boby původem z karibského ostrova Trinidad.
Jak na čokoládovou degustaci?
Otevřít, přičichnout a poválet v ústech. Připomíná vám to pravidla, která vás učili při návštěvě vinného sklípku? Máte pravdu. Čokoláda toho má s vínem společného víc, než byste čekali. „Čokoprofíci“ dodržují stejně jako someliéři přísný degustační rituál a dokáží rozlišit, zda má jejich pochoutka zemité, ovocné, kakaové nebo mléčné tóny.
Odvážný foodpairing
Kakaovou dobrotu nemusíte mlsat jen samotnou. Světoznámí šéfkuchaři to dobře vědí a kousek hořké čokolády přidávají do kořeněného mexického pokrmu chilli con carne. Při foodpairingu je nejdůležitější se nebát a zkoušet i na první pohled zvláštní spojení. Právě ta totiž mnohokrát bývají nejlepší. Inspirujte se například americkou bloggerkou Lexi Nickens, která čokoládou ozvláštnila vypraženou slaninu, strouhanou goudu, olivy, sušená rajčata nebo bramborovou kaši. Pokud si na podivné kombinace netroufáte, zůstaňte u klasiky a hrnek horké kakaové lahůdky ozdobte malými marshmallows nebo špetkou chilli. V pozdních večerech radost udělá také ledový čokoládový drink s irským likérem Baileys Chocolat Luxe, který obsahuje vybrané kousky jemn é belgické čokolády s až 45% podílem kakaových bobů.PRODUKTOVÝ TIP:
Baileys Chocolat Luxe Unikátní spojení pravé belgické čokolády a jemné chuti originálního irského likéru Baileys představuje Baileys Chocolat Luxe. Prémiový likér kromě vynikající jemné irské whisky a čerstvé smetany obsahuje také speciálně vybranou čokoládu z Belgie s vysokým až 45% podílem kakaových bobů s příměsí vanilky z Madagaskaru. Cena za 0,5l lahev: 439,- Kč. RECEPT: Čokoládový drink Chocolat Luxe Mocha Martini Luxusní čokoládový drink se ideálně hodí pro přivítání nadcházejícího podzimu. Smlsněte si na lehkých tónech křišťálové vodky, které hladce zakulatí jemné Baileys s dokonalou kakaovou koncovkou.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)