Veganské díkůvzdání? Jde to

Veganské díkůvzdání? Jde to

Nádivka s řapíkatým celerem a jablky Den díkůvzdání je typický americký svátek, který stojí život 280 milionů krocanů... Ostatně každý známe typický obrázek americké početné rodiny sedící kolem stolu plného jídla, kdy hlava rodiny slavnostně zařízne první kousek n


Nádivka s řapíkatým celerem a jablky

Den díkůvzdání je typický americký svátek, který stojí život 280 milionů krocanů... Ostatně každý známe typický obrázek americké početné rodiny sedící kolem stolu plného jídla, kdy hlava rodiny slavnostně zařízne první kousek několik hodin pečeného krocana s nádivkou… My tedy ušetříme život krocanovi a z tohoto amerického zvyku si převezmeme pouze skvělou nádivku, kterou ještě díky vynechání vajec a mléka titulujeme na opravdu „cruelty free“ verzi. Nemusíme si jí péct jen čtvrtý čtvrtek v listopadu, kdy na tento den zmíněný svátek připadá, ale kdykoliv během roku, když se nám v lednici třeba toulá řapíkatý celer a my nevíme, co s ním 😉 Řapíkatý celer má jen malou kalorickou hodnotu, ale za to vysoký obsah výživných látek jako bílkoviny, vlákninu, vitamíny B, C, spoustu minerálů. Upravuje hormonální systém, podporuje činnost ledvin, pomáhá proti migréně, snižuje nespavost a redukuje překyselení organismu. SUROVINY 1 veganská francouzská bageta/ciabatta či odpovídající množství toustového chleba, housek natrhaných či pokrájených na kousky – na každou nádivku se hodí pečivo staré třeba 2 dny, či můžeme pečivo dát na 10 minut rozpéct a nechat ztvrdnout 2 lžíce veganského másla a 2 lžíce řepkového oleje 1 malá cibule 4 stonky řapíkatého celeru     1 zelené neoloupané jablko ½ hrnku lískových ořechů hrst rozinek 1 lžíce čerstvé šalvěje 1 lžíce čerstvého tymiánu ½ lžičky soli ¼ lžičky černého pepře 2 hrnky zeleninového vývaru ¼ hrnku cizrnové mouky   K PODÁVÁNÍ mačkané brambory s veganským máslem variace pečené zeleniny se solí a olivovým olejem pečený česnek     Předehřejeme si troubu na 170°C. V hrnci si rozehřejeme společně máslo a olej a na tuku osmahneme cibulku. Po zhruba 5 minutách přidáme na drobné kousky pokrájený celer a zelené jablko, které jsme pokrájeli na zhruba stejné kousky. Společně restujeme cca 4 minuty a pak do směsi přidáme ořechy a bylinky. Osolíme, opepříme a chvilku společně restujeme a odstavíme z ohně.   Do menší pečící nádoby rozprostřeme na kousky natrhané či pokrájené pečivo, přisypeme rozinky a vmícháme hotovou směs. Ve vývaru rozšleháme cizrnovou mouku, osolíme a směsí zalijeme připravenou nádivku. Pekáček překryjeme alobalem a nádivku pečeme zakrytou cca 20 minut. Po té alobal sundáme a pečeme na barvu 10 minut. Jako přílohu zvolíme nejlépe mačkané brambory, které jsme uvařili v osolené vodě a poté je rozmačkali s veganským máslem. Kdo chce klasickou kaši, přidá rostlinné mléko samozřejmě. Do mačkaných brambor můžeme vmíchat pečený česnek. Neuvěřitelná záležitost. Spolu s nádivkou dáme do trouby palici česneku, kdy jsme odřízli její vrchní část, posolili, zalili zhruba lžíci olivového oleje a zabalili ji do alobalu. Peče se cca 40 minut. Pečená zelenina – v našem případě mrkev, červená cibule, hnědé žampiony a růžičková kapusta - je pouze osolená a zalitá olivovým olejem.     Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet :- )