Vítejte u dalšího vánočního speciálu, věnovanému mému oblíbenému vánočnímu cukroví. Přiznám se, že toto cukroví bude zdobit náš stůl tento rok teprve podruhé, to ale rozhodně neznamená, že je méně chutné, než ostatní druhy, ba naopak. Od malička jsem milovník všeho
Vítejte u dalšího vánočního speciálu, věnovanému mému oblíbenému vánočnímu cukroví. Přiznám se, že toto cukroví bude zdobit náš stůl tento rok teprve podruhé, to ale rozhodně neznamená, že je méně chutné, než ostatní druhy, ba naopak. Od malička jsem milovník všeho z marcipánu a tak jsem se snažila ho propašovat i na sváteční stůl a hle, vyšlo to!
Suroviny:
- cca 240 g dětských piškotů
- koňak, brandy nebo rum
- 500 g marcipánu
- kakao na obalení
Na krém:
- 1 vejce
- 40 g moučkového cukru
- 15 g kakaa
- 80 g másla
Příprava:
Nejdříve ze všeho si připravíme kakaový krém.
Nad vodní lázní ušleháme vejce, cukr a kakao, až bude směs dobře promíchaná, odstavíme a vmícháme máslo. Krém necháme vychladnout.
Piškoty slepujeme krémem, z obou stran dostatečně pokapeme koňakem, brandy nebo rumem a vložíme na tácku do mrazáku. Děláme tak proto, aby piškoty při obalování marcipánem dobře držely u sebe a nerozjížděly se nám.
Teď přichází na řadu marcipán, který si buď můžete vyrobit sami, nebo stejně jako já sáhnout po nějakém dobrém v obchodě. Marcipán se snažíme vyválet na opravdu tenký plát, při vyvalování používáme přesátý moučkový cukr, nikoliv mouku - cukrovat se nebojte, ničemu neuškodí. Plát si rozkrájíme na kostky odpovídající velikosti pro obalení piškotů.
Když máme piškoty zabalené do marcipánu, obalíme je v kakau, nejlépe směsi kakaa instantního a kakaa na vaření - bude chutnější. Milovníci hořkého kakaa kombinovat nemusí.
Marcipánové brambůrky uchováváme v chladu pod potravinářskou folií - marcipán by osychal a to je v tomto případě nežádoucí.
Vyzkoušeli jste? Nebo na vás vánoční stůl patří pouze česká klasika?
Pochlubte se nám v komentářích.
Markét ,)
Foto: Luci Bernhartová
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)