Perfect serve. Alkoholový rituál, díky kterému objevíte dokonalou chuť vašich oblíbených destilátů

Perfect serve. Alkoholový rituál, díky kterému objevíte dokonalou chuť vašich oblíbených destilátů

Perfect serve není pojmem, který skloňují odborníci pouze na soutěžích nejvzácnějších
a nejjemnějších destilátů. Techniku správného podávání se můžete naučit i vy a díky tomu proměníte každý svůj nápoj v jedinečný degustační zážitek. S perfect serve máte možnost otevřít plný chuťový potenciál tequilly, rumu či vodky, který vám byl do té doby tajemstvím.


 

Kdybyste se zeptali barmana, jak jsme na tom my jako Češi s etiketou pití alkoholu a jak se vyznáme v jeho degustaci, asi by vás příliš nepotěšil. Stále dokola děláme základní chyby, díky kterým si kvalitní alkohol nedokážeme plně vychutnat. Existuje však vůbec návod, jak jej pít správně? Ano, existuje. Pojďte s námi poodhalit pár pravidel takzvaného perfect serve čili toho nejlepšího servírování, které vám umožní si jej vychutnat v té nejlepší kvalitě. A kdo ví? Možná pak své zažité zvyky změníte.

Perfect serve tequily – citron a sůl, pomeranč a skořice. Opravdu pijeme tequilu správně?

Když se řekne tequila, mnoho z nás si vybaví ostrou chuť citrónu a soli na jazyku u její stříbrné verze, u zlaté pak sladce citrusovou vůni pomeranče a skořice. V Mexiku však tímto zvykem pohrdají, protože dobře ví, že jde jen o importovaný zvyk Američanů. Tento rituál kdysi vznikl uměle, aby překryl chuť nekvalitní tequily, která se kdysi do USA dovážela. Ovšem chutná-li vám tak i ta kvalitní, určitě si podobná zpestření neodpírejte. Pravý Mexičan ji pije jednoduše čistou, ale možná nad vámi přivře oko.

Perfect serve rumu – netradiční Pampero rituál

Dáváte-li přednost rumu, jistě znáte jeden z nejkvalitnějších na světě, venezuelský rum Pampero. Jako každý pravý rum i Pampero si můžete jednoduše vychutnat při pokojové teplotě či s kapkou vody. Nezaměnitelná jemná chuť Pampera se na vašem jazyku rozvine ještě výrazněji, pokud ji doplníte o nakysle trpké podtóny kávy, karamelem vonící třtinový cukr a čerstvě nakrájenou limetu. Měsíček limety z jedné strany ponořte do kávy, ze strany druhé do třtinového cukru, zkousněte ji a zapijte douškem rumu. Výsledná harmonická exploze chutí mile překvapí vaše smysly.

 

Perfect serve vodky – destilát mnoha tváří, nejvíce mu však svědčí čistota  

Vodka je mezi alkoholickými nápoji takovým malým chuťovým chameleonem, kterého můžete při troše fantazie smíchat v podstatě se vším. Ale podobnou barbarskou mixologií si často odepřete jednoduché kouzlo chuti této prosté alkoholické delikatesy. Perfect serve kvalitní několikrát destilované vodky nespočívá v míchání s jinými ingrediencemi, ba naopak v servírovaní křišťálově čirého nápoje, při kterém dbáme na správnou teplotu sklenic. Naprosto základním pravidlem je vodku nemrazit, ale pouze ji nachladit. Příliš nízká teplota by mohla znehodnotit její pravou jemnou chuť.  A jak ji tedy ideálně servírovat? V severských oblastech se v minulosti lila do skleniček z ledu. V domácích podmínkách sice tak půvabně nepraktické jednorázové skleničky nevyrobíme, ale můžeme se jim přiblížit tím, že sklo, ve kterém tento nápoj podáváme, předem hluboce namrazíme.

 

 

Produktový tip:

Pampero Aniversario

Rum Pampero Aniversario je směsí vysoce kvalitních venezuelských rumů zrajících minimálně 4 roky v sudech po bourbonu a sherry. Díky teplému a vlhkému venezuelskému podnebí vyzrává rychleji a jeho chuť je tak výrazně silná. Pampero Aniversario je obecně uznávaný jako jeden z nejlepších rumů světa, jež se vyznačuje bohatou chutí vanilky, sherry, skořice, sušeného ovoce a čokolády.

 

Tequilla Sauza

Národní poklad produkuje Mexiko bez přestávky již od roku 1873. Podle receptury jsou Sauza tequily dvakrát destilovány, aby si zachovaly plnou chuť modré agáve. Preciznost při procesu zpracování modré agáve dodává jak zlaté, tak i stříbrné variantě čerstvou chuť, která se dokonalé hodí k přípravě margarity. Sauza Gold v sobě skrývá sladké až karamelové chuťové tóny, zatímco Sauza Silver nabídne čerstvé aroma agáve s dotekem citrusových plodů. 

 

Vodka Amundsen

Základem prémiové Amundsen vodky je nejjemnější šestkrát destilovaný obilný líh. Vlastnosti vodky pak dotváří čistá voda, několikrát filtrovaná přes přírodní uhlíkové filtry, čímž je zbavena nežádoucích minerálních látek a je změkčena na ideální hodnotu. Výsledkem složité technologie je křišťálová čistota, jemná chuť a vůně bez jakýchkoli rušivých tónů.