Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku
Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.
Mangold pro zdraví
Mangold má velice málo kalorií a minimum sacharidů, proto je jako většina listové zeleniny ideální při hubnutí nebo do nízkosacharidového jídelníčku. Je také plný důležitých vitamínů, minerálů a vlákniny.
- Mangold je bohatý na řadu antioxidantů, včetně betakarotenu a flavonoidů, které pomáhají předcházet riziku onemocnění srdce nebo rakovinou plic.
- Mangold pozitivně ovlivňuje střevní mikroflóru. Obsahuje totiž vlákninu, která pomáhá správnému fungování střev a její dostatek hraje důležitou roli také při hubnutí.
- Mangold je skvělým zdrojem vitamínu K, který pomáhá předcházet poruchám srážlivosti krve a má vliv
i na zdraví kostí. - Zvýšená konzumace listové zeleniny, kam patří i mangold, je prospěšná pro správné fungování srdce a je dobrou prevencí proti vysokému cholesterolu i vysokému tlaku.
- Mangold obsahuje železo, jeho konzumace se doporučuje při chudokrevnosti.
- Mangold urychluje trávení a podporuje vylučování škodlivých látek z těla. Je proto výborným pomocníkem při detoxikaci.
Kde sehnat mangold
Po mangoldu se shánějte raději na tržištích nebo přímo u farmářů. V běžných obchodech ho bohužel převálcoval špenát. Vypěstovat si jej můžete i sami, není to nijak náročné. Když semena vysejete v dubnu, budete první šťavnatou úrodu sklízet už začátkem léta.
Mangold v kuchyni
Všichni, kteří milují špenát, si pochutnají i na mangoldu. Má nejen jemnější chuť, ale i bohatší využití. Kromě listů se dají zpracovat i řapíky, a to všude tam, kde lze použít chřest. Na rozdíl od fádního jednobarevného špenátu mohou mít stonky mangoldu bílou, žlutou nebo červenou barvu, jíst budete i očima.
Několik zásad pro úpravu mangoldu:
- Do zeleninového salátu používejte pouze mladé listy mangoldu.
- Tepelně upravený mangold chutná lépe než syrový.
- Z velké hromady mangoldu je po tepelném zpracování malá hromádka.
- Stonky mangoldu potřebují delší tepelnou úpravu než listy, proto je vhodné je oddělit a zpracovat zvlášť.
Kreativitě se při využití mangoldu v kuchyni meze nekladou. Můžete ho dát všude tam, kde byste normálně použili špenát, tedy do těstovin, omelet, slaných koláčů nebo do salátů. Vyzkoušejte i naše odlehčené recepty:
Dietní polévka z mangoldu
Mezi nejrychlejší recepty, které si můžete z mangoldu připravit, patří polévka. Odlehčíte ji jednoduše tak,
že brambory vyměníte za kedlubnu. Špenát pak nahradíte mangoldem a zdravé jídlo s minimem kalorií je na světě.
Ingredience na 1 porci
200 gramů mangoldu (listy i s řapíky)
50 gramů kedlubny
1 stroužek česneku
30 gramů cibule
vývar
1 vejce
řepkový olej
sůl a pepř
Postup
Z listů mangoldu vyřízněte řapíky a nakrájejte nadrobno. V hrnci na řepkovém oleji je orestujte společně
s nadrobno nakrájenou cibulí. Přidejte prolisovaný česnek a pokrájené listy mangoldu. Opékejte a po chvilce vše zalijte vývarem. Osolte a opepřete podle chuti a povařte asi 5 minut, poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Přidejte na kostky nakrájenou kedlubnu a vařte do jejího změknutí. Nakonec do polévky rozklepněte vejce, s pomocí vidličky rozmíchejte a můžete servírovat.
Další recepty najdete na našem webu v sekci RECEPTY!
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)