Oslava pro milovníky rumu: 16. srpna je jeho mezinárodní den

Oslava pro milovníky rumu: 16. srpna je jeho mezinárodní den


Významnými dny a svátky se kalendář jen hemží a svůj den má kdekdo i lecco. Příjemné skutečnosti a věci se nabízí oslavit důkladně, a proto podobně jako mají zamilovaní svůj den v únoru i na prvního máje, tak
i milovníkům rumů patří dva dny během léta. Jeden je za námi, druhý teprve na svou oslavu čeká.

Tradici oslav Světového dne rumu (World Rum Day), který letos již proběhl, založil redaktor World Rum Guide Paul Jackson teprve před několika málo lety. Jde o klouzavý svátek, jenž připadá vždy na druhou sobotu v červenci. Mezinárodní den rumu (odvozen od svátku National Rum Day) má oproti němu hlubší kořeny. Každoročně se slaví v druhé půlce léta, 16. srpna.

Přestože Mezinárodní den rumu u nás nepatří k plošně rozšířeným svátkům, příznivců nachází dlouhé zástupy. Rum je totiž u nás za poslední roky nejžádanějším druhem destilátů a stal se doslova fenoménem, což dokazují nejen řady oddaných fanoušků. Vyvstává proto otázka, jak nejlépe Mezinárodní den rumu oslavit a jaký rum pro tuto příležitost vybrat, ať už si ho jeho milovník bude chtít vychutnat čistý, nebo třeba v dobrém koktejlu. Tento svátek vybízí k ocenění svých oblíbených stálic i k vydání se na další neprobádanou rumovou cestu.

 

1) DIPLOMÁTICO: Ze srdce Venezuely

Rumy Diplomático jsou považovány za ideální volbu pro každou příležitost. Sklenka tohoto venezuelského pokladu doplní perfektně chvíle rozjímání o samotě i příjemné večery s nejbližšími přáteli. Rumy Diplomático jsou skvělé čisté, v létě s větší kostkou ledu i jako základ neskutečně dobrých drinků. Na Mezinárodní den rumu ochutnejte Diplomático Selección de Familia, na jehož přípravě se, jak jméno napovídá, podílela vedle master blenderů i celá rodina Ballesterosových. Společně vybrali sudy, které dle jejich názoru nejlépe definovaly styl
a hodnoty značky Diplomático. Výsledek stojí za to – Selección de Familia má jemnou chuť, typickou pro rumy Diplomático, ale jde o komplexnější a sofistikovanější blend. V porovnání s rumem Diplomático Reserva Exclusiva, všem zřejmě velmi dobře známou variantou, obsahuje vyšší podíl těžkých kotlíkových rumů, které kromě sudů po bourbonu zrály i v sudech po sherry. V chuti je tak doplněn o tóny červeného ovoce a koření. Je lahvován při vyšší síle 43 % alk. a má sušší, robustnější charakter.

2) MILLONARIO: Bohatství Peru

Peru je barevná a rozmanitá země a všechny aspekty tohoto jihoamerického klenotu se promítají i do místních lahodných rumů Millonario. Millonario 10 Aniversario Reserva vypráví poutavé příběhy dávných časů a jeho smyslná vůně a chuť plná tónů vanilky, banánů, sušeného ovoce a čokolády v duši každého zanechá nesmazatelnou stopu, stejně jako Peru samotné.

3) BOTRAN: Z guatemalských vrcholů  

Rumy Botran získávají svůj jedinečný charakter výrobou z panenského medu ze šťávy z cukrové třtiny. Vedle toho jsou zcela unikátní také místem, kde zrají do své dokonalosti. To probíhá v neuvěřitelné výšce 2300 metrů nad mořem. Botran Solera 18 je blendem rumů, které v tomto magickém koutu světa čekaly na svůj velký okamžik až 18 let. Je plným, šťavnatým, suchým a výbušným rumem s velkou hloubkou a přirozeně sladkými tóny kandovaného ovoce a koření, s dlouhým a hladkým zakončením.

4) CIHUATÁN: Mayské legendy ožívají

Nechte se okouzlit dávnou legendou ze salvadorského údolí Cihuatán. Podle ní přišla na toto území mayská bohyně a obdařila ho bohatstvím a plodností. Pod její přízní oblast vzkvétala a pyšnila se úrodnými poli
s cukrovou třtinou a průzračnými vodami. Cihuatán v jazyce náhuat znamená „vedle spící ženy“. Reliéf hor, které se tyčí nad údolím, připomíná totiž spící ženu, odpočívající bohyni, která na údolí neustále dohlíží. Úrodná pole cukrové třtiny i bohaté zdroje kvalitní vody zůstaly v údolí Cihuatán dodnes. S úctou k mayskému odkazu se z nich rodí rum Cihuatán, jediný salvadorský rum. Velké přízni se těší například Cihuatán Indigo 8 Y.O., který se vyznačuje tóny vanilky, tmavé čokolády, lískových ořechů, cappuccina, mléčného karamelu a citronové trávy.

5) APPLETON: Duch Jamajky

Oblíbenost jamajských rumů v posledních letech roste přímo závratně. V minulosti byl tento karibský ostrov posetý palírnami, dnes jich tu najdeme už jen šest. Tou nejdéle nepřetržitě fungující je destilerie Appleton. Rumy unikátního charakteru se zde vyrábějí již více než 265 let. Za jejich jedinečnou chutí stojí Joy Spence, dáma, která se stala vůbec první master blenderkou a ve svém oboru je skutečnou legendou. K oslavě Mezinárodního dne rumu zvolte Appleton Estate 15 Y.O. Black River Casks, pojmenovaný po Black River, řece, která pramení v Appleton Estate a která hrála zásadní roli v historii jamajského rumu. Black River Casks má typické charakteristiky rumů Appleton, s tóny pražených mandlí a jemných lískových oříšků, které následují tóny intenzivní pomerančové kůry, bohaté vanilky a jemných náznaků středně pražené kávy a melasy. V závěru se projevuje delikátní koření, jemné ovocně dřevité tóny a smetanový, dlouhotrvající dozvuk. Blend vzácných, ručně vybraných kotlíkových a kolonových rumů zrál v tropickém podnebí Jamajky minimálně 15 let.

 

6) PLANTATION: Karibský rum s francouzským šarmem

Za rumy Plantation stojí muž, který je všem rumovým znalcům dobře známý – Alexandre Gabriel. Nejprve pozvedl na vrchol luxusní koňaky Pierre Ferrand z oblasti Grand Champagne a poté začal přemýšlet, jak sudům po jejich zrání vdechnout další život. Tak dlouho s touto myšlenkou koketoval a hledal výrobce rumu, kteří by sudy nejlépe využili, až se do rumu sám naplno zamiloval a značka Plantation byla na světě. Její vlajkovou lodí je Plantation XO 20th Anniversary, který sklízí na prestižních soutěžích úspěchy i po 10 letech od svého uvedení. Blend velmi starých rumů charakteristických pro Barbados vznikl k 20. výročí Alexandra Gabriela
v pozici master blendera. Má lehce nasládlou chuť s tóny skořice, melasy, vánočního koření, rumových čokolád
a sušenek.

 

7) KRAKEN: Se špetkou nebezpečí

Čím jiným si Mezinárodní den rumu kapku okořenit než spiced rumem! První spiced rum na světě, Kraken Black Spiced Rum, je pojmenován po bájné mořské příšeře, o které se traduje, že poslala ke dnu loď s největší zásilkou karibského rumu. Stejně jako monstrum, jehož jméno nese, je temný, silný a tajemný. Tajná směs koření, která se nechává v tomto karibském rumu macerovat, mu dodává jeho typickou vůni a chuť, ve které se projevují tóny vanilky, skořice, citrusů, nového koření, hřebíčku, muškátového oříšku, pepře...a špetky nebezpečí.

8) DON PAPA: Rum z druhého konce světa

Opouštíme americký kontinent a karibské ostrovy a míříme na opačný konec světa, na Filipíny. Málokoho by napadlo, že cukrová třtina má svůj prapůvod právě zde, v jihovýchodní Asii. Třtina, ze které se vyrábí filipínský rum Don Papa, se navíc může pochlubit svou sladkostí, obsahuje o 8-10 % více než sacharózy než například ta
z Karibiku. Připijte si na Mezinárodní den rumu novinkou a ochutnejte Don Papa 7 y.o. s novou recepturou. Nadchne milovníky rumů, kteří preferují sušší chuť, a zároveň si zachovává charakteristickou vůni a chuťové tóny, pro které je Don Papa tak oblíben. Máte-li od 11. do 31. srpna cestu do hlavního města, zastavte se nejen na Don Papa drink v šapitó Aréna Filipína na festivalu Letní Letná.

 

 

8 PERLIČEK O RUMU:

  • O tom, kde se vzalo označení „rum“, se často diskutuje. Někdo tvrdí, že název pochází z anglického výrazu „rumbellion“, tedy výrazu pro velký ruch, který nastával při popíjení tohoto třtinového destilátu. Další teorie o původu slova „rum“ je z botanického názvu cukrové třtiny (Saccharum officinarum), ze které se vyrábí.
  • Stébla cukrové třtiny mají někdy průměr až 5 cm a jsou schopna dorůst až šestimetrové výšky. Třtina má ráda teplotu kolem 30 °C, při nižších teplotách se její růst zpomaluje nebo dokonce zastavuje. Proto se jí daří pouze v tropech a subtropech. Její primární využití je výroba cukru. Vedlejším produktem při tomto procesu je melasa, z níž se vyrábí většina rumů. Dalšími možnými surovinami jsou čerstvá šťáva z cukrové třtiny nebo z ní vyrobený panenský med.
  • Mnozí znalci považují za nejdůležitější část výroby rumu kvasný proces neboli fermentaci. Kvasinek, kterých existuje stovky druhů, destilerie buď nakupuje, nebo si pěstuje vlastní. Průměrně trvá fermentace 24-36 hodin. Pokud je záměrem výroba lehčího rumu, může být doba kvašení kratší, řádově 8 hodin. Některé palírny ale nechávají před destilací šťávy kvasit i několik dní. Důležité je však hlídat teplotu, která by neměla přesáhnout 30 °C.
  • Některé bílé rumy jsou po destilaci plněny do lahví, zatímco jiné jsou před lahvováním nejprve na nějakou dobu uloženy do sudů ke zrání. To, že jsou následně bezbarvé nebo jen velmi jemně zabarvené, je dáno tím, že se před lahvováním přefiltrují. Příkladem je Diplomático Planas, blend rumů, které zrají až 6 let v sudech po bourbonu a sladové whisky. Za jeho křišťálově čirou barvou stojí filtrace přes dřevěné uhlí, která předchází lahvování.
  • Říká se, že sudy dýchají a nasávají tak rum hlouběji do svých pórů. Svými vlastnostmi obohacují rum o řadu výjimečných chutí. Během několikaletého zrání se část rumu ale také odpařuje. Této „ztracené“ části se říká andělský podíl (angels‘ share). To, kolik se odpaří, ovlivňuje především prostředí, ve kterém rum zraje. V tropickém prostředí to může činit 8-12 % obsahu sudu ročně.
  • Do roku 1816 neexistovala možnost přesného měření stupňů alkoholu a probíhal jakýsi „přesný“ odhad pomocí přidání malého množství střelného prachu k rumu. Když krátce vzplál a neměl tendenci se vznítit, byla jeho kvalita tzv. dokázána, čímž se vžilo označení „proof“.
  • Nejvyšší příčku v oblíbenosti míchaných drinků na rumovém základu drží dlouhodobě Daiquiri. Nejvíce ho proslavil spisovatel Ernest Hemingway, který jeho ideální podobu přirovnával ke zpěněné hladině moře, kterým právě projíždí loď rychlostí třicet uzlů.
  • Rum byl v 18. století tak cenný, že se používal jako platidlo a pracovníci byli někdy odměňováni za svůj výkon rumem. Hodnota tohoto třtinového destilátu přetrvává dodnes: Investice jsou aktuálně hojně diskutovaným tématem a nevyhýbají se ani alkoholu. Za investičně nejzajímavější se považuje whisky, stejně tak dobře lze ale investovat do koňaku nebo rumu, jemuž se předpovídá zářivá budoucnost. Samozřejmě je třeba pečlivě vybírat, do které lahve investovat, a počítat s delší dobou, po kterou se bude investice zhodnocovat.