Objevte nové chutě kávy. Poradíme, jak na to

Objevte nové chutě kávy. Poradíme, jak na to


Káva může mít nekonečné chuťové tóny, které lze objevovat téměř po celý život. Naučte se je poznávat díky cuppingu neboli odborné kávové degustaci, pomocí níž kávu ochutnávají výrobci a kupující po celém světě. Kávové aroma v sobě ukrývá až 2 000 komponentů nabízejících široký prostor pro objevování nových kávových nuancí, které zprostředkují zcela nový zážitek.

Cupping neboli kávová degustace není pouze metodou, která slouží ke kontrole kvality kávy. Je naopak skvělým způsobem, jak své dosavadní znalosti o kávě a jejím vnímání prohloubit. Hodnotí ty aspekty, jež mají vliv na výslednou chuť kávy, a to čistotu, sladkost, kyselost, pocit v ústech a dochuť. Pořádá se jako zpestření v kavárnách, ale lze ho vyzkoušet i v domácích podmínkách. Pravidla nejsou nikterak složitá, jen je třeba dodržet několik bodů.

Cupping krok za krokem

Káva vhodná na degustaci se podobá českému turkovi, měla by být namletá na velkou hrubost a rozdělena do misek. „Asi 8 g kávy zalijeme 150 ml vody o teplotě 95 °C. Po 3 minutách kávu jemně promícháme a znovu si přivoníme,“ popisuje barista L’OR Professional Robin Blaschke. Před samotným ochutnáním je nezbytné sebrat usazenou kávovou sedlinu a nechat kávu vychladnout. Jednoduše proto, abyste si nepopálili jazyk a chutě si dokonale vychutnali.

Samotná ochutnávka se provádí za pomocí hluboké lžíce. V ústech by měla pokrýt co největší plochu jazyka, tedy všechna chuťová centra. Zpočátku je dobré prozkoumat nuance a zaměřit se na to, zda káva chutná například oříškově nebo čokoládově a zda cítíte třeba tóny bobulí nebo ovoce. Jakmile budete schopni identifikovat tyto základní příchutě, můžete přemýšlet nad tím, o jaký druh se jedná.

Začínáme v obecné rovině a při dalším ochutnání odkrýváme detaily. Jednoduše hledáme, co je nám příjemné, nebo objevujeme nové chutě. Před ochutnáváním dalšího vzorku lžíci opláchneme v pohárku vody a postupujeme stejně, jako v prvním případě,“ dodává ke cuppingu Robin Blaschke.

Nekonečné objevování

Stejně jako víno, i káva přináší spoustu prostoru k objevování nových aromat. Vnímání kávy a toho, jak nám ten či onen šálek chutná nebo ne, je však naprosto individuální. Ovlivňuje ho naše senzorické vnímání, a to v závislosti na tom, zda se řídíme přední části senzorického aparátu, včetně čichu, který percipuje chutě sladké, slané a kyselé, nebo spíše zadní části, a to ve spojení s receptory na jazyku a krku. První skupina bude pravděpodobně preferovat kávu kyselejší, druhá spíše hořkou.

Nabídka kávy je široká. Lze vybírat z jednodruhových káv, ale i kávových směsí, takzvaných blendů. Výběr kávových zrn a jejich kombinace je v rukou kávových mistrů. Na vytvoření individuálního aroma kávy je zapotřebí asi 2 000 komponentů, 80 % aromat je pak schopen rozpoznat náš nos. Jedná se o mistrovskou dovednost, neboť jednotlivé sloučeniny musí být v rovnováze. Jedině tehdy nám dopřejí opravdový smyslový zážitek. Kávovým expertům francouzské značky L’OR se podařilo identifikovat 800 těchto komponentů a díky tomu nabízí ve svých kávových směsích opravdové kávové umění. Cupping pak přináší ideální možnost, jak se těmto smyslovým zážitkům otevřít.

 

NÁŠ TIP: Vyzkoušejte cupping se širokou nabídkou kávových směsí značky L'OR a vyberte si tu ideální právě pro vás:

Zrnková káva L'OR BRASIL
Brazilská 100% arabika se vyznačuje sametovou chutí, která v sobě kombinuje ořechové tóny
s příjemnou ovocitostí a jemnými nádechy po rostlinách s nepatrným hořkým nádechem. Jedná se o jednodruhovou zrnkovou kávu L'OR, která se skvěle hodí pro přípravu italského espressa. 
K dostání v prodejních řetězcích za doporučenou maloobchodní cenu 339,90 Kč.

Zrnková káva L’OR Crema Absolu Classique
Při ochutnání kávy L’OR Crema Absolu Classique, vás překvapí kombinace pečeného koření a jemné sametovosti. Vyznačuje se lehkým nádechem citronového koláče, který kávové směsi dodává jiskru a náramně se prolíná s kořeněnými tóny Classique. Svou vůní vám bude připomínat ořechové a obilné aroma čerstvého pečiva. Některé je s marcipánem, jiné se zeleným či žlutým ovocem. Jedná se o středně praženou směs arabiky a robusty, vhodnou pro přípravu espressa, French pressu, nebo pro použití v překapávači.  K dostání v prodejních řetězcích za doporučenou maloobchodní cenu 339,90 Kč.

L'OR Forza, zrnková káva
Vychutnejte si vrstvy vůní stejně, jako byste upíjeli kvalitní koňak. Směs charakterizují nápadné tóny žlutého ovoce, které kontrastují s výrazně praženým jádrem. Dominuje jí elegance a síla dohromady, intenzita i oheň, Kávová struktura se společně s jemnou cremou v ústech rozvine naplno.  K dostání v prodejních řetězcích za doporučenou maloobchodní cenu 339,90 Kč.

L'OR Colombia zrnková káva 500g
V jednodruhové kávě L’OR Columbia objevíte tóny sladkého medu a citrusů, které se prolínají s nádechy lékořice
a třešní. Sirupovitá směs doplněná závanem bobkového listu je komplexní, ale velmi příjemně
se pije. Je jiskřivá
a energická jako brazilská pouliční hudba. Plná chuť se rozlije v ústech a následuje lahodný dozvuk.  
K dostání
v prodejních řetězcích za doporučenou maloobchodní cenu 339,90 Kč.