Sezona cuket je za dveřmi, vyzkoušejte tyto oblíbené pokrmy

Sezona cuket je za dveřmi, vyzkoušejte tyto oblíbené pokrmy

Sezona cuket už se kvapem blíží a mnozí z nás jistě znají někoho, kdo se této skvělé zeleniny jednoduše kvůli přebytku úrody rád zbaví. Spoustu lidí cuketu i díky její nenáročnosti samo pěstuje, a tak jsme si pro vás připravili tipy na oblíbené pokrmy, ve kterých hraje prim.


Cuketové zelí

Co budeme potřebovat?

4 lžíce olivového oleje, 100 g cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička celého kmínu, 1 kg cukety, sůl, pepř, 1 lžíce hladké mouky, pepř, 1 lžíce octa, 1 lžička krupicového cukru.

Klasické zelí je v našich končinách samo o sobě velmi oblíbené, zkuste si ho ale třeba k vepřovým výpečkům připravit z cukety. Je to snadné, nejprve začneme tím, že si cuketu nakrájíme nahrubo. Následně ji vložíme do sítka a osolíme, aby pustila vodu. Necháme zhruba hodinu a poté vymačkáme zbytek tekutiny.

A dáme se do přípravy samotného zelí. Do rozpáleného hrnce dáme rozehřát olivový olej, na kterém necháme zpěnit najemno nakrájenou cibuli a poté i krátce česnek. V tuto chvíli přidáváme kmín, který nám provoní olej. Po několika málo okamžicích zaprášíme obsah hrnce moukou a opět zpěníme. K základu přidáme polovinu vody, která odkapala z cukety. Vaříme krátce do zhoustnutí. Vznikne nám cuketová jíška, do které vložíme vykapanou cuketu a dobře promícháme. Poté můžeme zelí trochu naředit další vodou z cukety. Na závěr dochutíme octem, cukrem, solí a pepř dle libosti.

Cuketové polévka

Co budeme potřebovat?

2 cukety, 1 brambor, 1 cibule, 1 stroužek česneku, voda, sůl, pepř, smetana, olivový olej

Cuketová polévka se v poslední době těší velké oblibě. Je to totiž jedno z jídel, které člověku naskočí, když mu někdo třeba z přebytku daruje tuto zeleninu. Do rozehřátého hrnce dejte zahřát olivový olej, na kterém následně zarestujte dosklovata cibuli a česnek. Pozor aby česnek nezhořkl. Poté přidáme na malé kousky nakrájenou cuketu i bramboru, která při opékání pustí škrob. V tuto chvíli zalijeme vodou, potažmo v lepším případě zeleninovým vývarem a ochutíme solí a pepřem. Vaříme až do změknutí a když už je zelenina tak akorát, přilijeme smetanu. Množství je na každém, čím více jí bude, tím bude polévka jemnější, ale zároveň nic dobrého pro ty, kteří si hlídají jídelníček. Smetanu necháme v polévce zahřát a poté rozmixujeme na hladký krém.

Cuketové placičky

Co budeme potřebovat?

2 střední cukety, 2 vejce, 2 stroužky česneku, 3 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, majoránka, olej

Placičky z cukety mohou ocenit nejen dospělí, ale i děti. Jak na ně? Nastrouháme si cuketu, kterou stejně jako u zelí osolíme a necháme asi 10 minut odpočívat, aby se zbavily vody. Poté cuketu vymačkáme a dáme do mísy, kam přidáme ostatní ingredience – vejce, česnek, mouku a koření. Smícháním dohromady nám vznikne těsto, ze kterého tvoříme placičky. Ty potom osmažíme na pánvi na oleji.