Vyvážená strava pro zimní období

Vyvážená strava pro zimní období

Dopřáváme speciální zábaly svým vlasům, kosmetické masky své pleti, horké lázně pro svá chodidla, avšak velmi často zapomínáme na správné stravování, které má velký podíl právě i na všech vyjmenovaných procedurách. 


 

V zimě si naše tělo žádá větší přísun potravin. Avšak nežijeme, abychom jedli, ale jíme, abychom žili. Je tedy nutnénezapomínat, že tělo má tendence ukládat si přes zimu větší zásoby. Nespaluje tedy tak ideálně, jak bychom si představovali a vydatný oběd za jednu procházku, či pár jízd na sjezdovce nespálíme.

 

Vynechte tučná jídla, sáhněte radši po zelenině

Myslete tedy na to, že tučná jídla jsou sice chutná, avšak vaší postavě lichotit nebudou. Pokuste se proto vybírat jídla uváženě a podle obsahu složení. Na co zapomínáme více než v teplých dnech je přísun ovoce a zeleniny. Tělo potřebuje vitamíny a v zimním období více pro posílení imunity. Bohužel však z druhů zeleniny, která je sklízená v létě, nedostaneme přes zimu potřebné množství vitamínů a chuť také není tak lahodná. Kterou zeleninu tedy v zimě kupovat? Mrkev, zelí, petržel, cibuli křen či pórek.

 

Pitný režim na prvním místě

Čeho si naše tělo žádá také méně než v létě je množství tekutin. Nemáme takový pocit žízně, což ovšem neznamená, že tělo vodu nepotřebuje. Zdravé tělo potřebuje denně alespoň 1,5 – 3 litry vody. Ideální je minerální voda, ovocné, bylinné či zelené čaje. Zahřát se samozřejmě můžete i svařáčkem nebo grogem, avšak tyto nápoje obsahují větší množství energetických hodnot.

 

Dbejte i v zimě na své zdraví, dopřejte svému tělu, pleti a vlasům potřebné potraviny a tekutiny.

A opakujte si, jíme, abychom žili. Nikoliv naopak.

 

 

Text: Jana Čechová