Ochutnejte Svatomartinská vína 2023

Ochutnejte Svatomartinská vína 2023


Svátek svatého Martina je spjat se dvěma pochoutkami – pečenou husou a Svatomartinským vínem. Již tradičně 11. listopadu v 11 hodin bude spuštěn prodej a možnost ochutnat letošní Svatomartinská vína. Zjistěte, čím se tato vína odlišují a jaká budou?

„Je to první víno daného ročníku, které je opravdu mladé. Svatomartinská vína jsou vhodná pro všechny zvědavce, kteří chtějí poznat, co nám letošní ročník nabídne,“ prozradila hlavní sommelierka společnosti BOHEMIA SEKT Denisa Kolaříková.

Díky tomu, že hrozny na jejich výrobu byly sklizeny teprve před pár týdny, odráží se v těchto vínech mladost, svěžest a lehkost. Jsou také ideálním partnerem svatomartinského menu. „K játrové paštice s brusinkami se výtečně hodí mladé rosé, například Svatovavřinecké. K husímu kaldounu bych zvolila bílé Svatomartinské Zweigeltrebe klaret z vinařství Víno Mikulov, které je vyrobeno z modrých hroznů a k hlavnímu chodu je jasnou volbou Modrý Portugal s jemnou tříslovinou, který bezvadně doplňuje chuť propečené husy a zároveň pomůže ulehčit trávení,“ říká Denisa Kolaříková.

Tradice pití mladého vína na svátek sv. Martina se na našem území dodržuje od vlády císaře Josefa II. V tomto období končila většině poddaných u sedláků služba, hodovalo se a dojednávaly se spolupráce na následující rok, které byly stvrzeny přípitkem.

Výběr Svatomartinských vín podle sommeliérky Denisy Kolaříkové:

Habánské sklepy Svatomartinské Modrý Portugal 2023

Barva tohoto vína vás určitě osloví svojí intenzitou a také nádherným rudým až nafialovělým odstínem. Vůně je bohatá a komplexní, můžeme najít složky připomínající drobné tmavé bobulové ovoce a v chuti je tento pocit doplněn výraznou, přesto nádherně harmonickou tříslovinou. Skvěle se hodí k svatomartinské huse nebo zvěřinovým paštikám.

  Doporučená maloobchodní cena 89 Kč


Habánské sklepy Svatomartinské Muškát moravský 2023

Barvou toto víno připomíná světlé zlato s jemnými nazelenalými odlesky. Vůně je velmi svěží, s citrusovými tóny, které doplňuje jemná kořenitost. Chuť je lehčí a šťavnatá s výborným poměrem kyselin a zbytkového cukru. Výborně doplní polévky a jemné paštiky. Doporučená maloobchodní cena 89 Kč

 

Habánské sklepy Svatomartinské Zweigeltrebe rosé 2023

Růžové víno světlejší barvy je vyrobeno díky okamžitému lisování bez macerace. Vůně je tedy velmi decentní a čistá, můžeme v ní nalézt ovocnou i květinovou složku. Chuť nám v závěru podtrhne a doplní zážitek z tohoto vína, především díky jeho svěžesti a ovocnosti. Ideální v kombinaci s ovocnými saláty nebo ke smetanovým dezertům. Doporučená maloobchodní cena 89 Kč

 

Víno Mikulov Svatomartinské Müller Thurgau 2023

Mladý Müller Thurgau nás nejdříve osloví světlejší barvou se zelenkavě zlatým odstínem. Vůně je jemná a velmi mladistvá s příjemnými ovocnými složkami, může lehce připomínat broskev nebo sladší citrusy. Chuť je lehčí a svěží s krásnou kyselinkou, na vašem stole díky tomu nejlépe doplní pečenou drůbež nebo grilované ryby. Doporučená maloobchodní cena 69 Kč

 

Víno Mikulov Svatomartinské Svatovavřinecké rosé 2023

Barva tohoto vína je sytější s nádherným růžovým odstínem. Ve vůni lze najít širší spektrum složek, připomínající především drobné lesní plody. Chuť je krásně osvěžující a také příjemně ovocná. Doporučujeme podávat k jednodušším pokrmům z ryb nebo drůbeže. Doporučená maloobchodní cena 69 Kč

 

Víno Mikulov Zweigeltrebe klaret 2023

Klaret je název bílého vína vyrobeného z okamžitě lisovaných modrých hroznů. Tento přístup přináší bílým vínům nový rozměr v aromatičnosti a rozvíjí jejich rafinovanost a komplexnost.

Víno má pro klarety typickou barvu s jemným narůžovělým odstínem. Vůně je jemná s náznaky ovocných tónů. Chuť je svěží a výraznější, s velmi příjemnou kombinací zbytkového cukru, kyselin a jemné kořenitosti. Výborně doplní například husí kaldoun.

  Doporučená maloobchodní cena 69 Kč

 

Všechna vína pořídíte také na www.osobnivinoteka.cz.