Na zdraví – a to doslova!
Nealkoholická vína a bublinky pro svátky s čistou hlavou.
Sezona novoročních oslav, vánočních večírků a rodinných setkání, kdy víno a sekt tečou proudem, je po roce opět tady. Chtěli byste letos oslavovat s plnohodnotným zážitkem, aniž byste museli sáhnout po alkoholu? Pokud toužíte i v závěru roku udržet svůj zdravý životní styl, nemůžete si oblíbenou skleničku dopřát, nebo si jen chcete užít nejkrásnější svátky v roce s čistou hlavou, společenského života se rozhodně vzdávat nemusíte. Nealkoholická vína a bublinky letos kralují slavnostní sezóně a nabídka na trhu neustále roste. Přinášíme vám tipy na výjimečné přípitky, které zachovají kouzlo okamžiku a hlavu svěží!
Vína bez alkoholu nejsou žádnou novinkou. Jejich historie sahá do roku 1908, kdy byla v Německu vyrobena první nealkoholická varianta. Popularitě se těšila především v období prohibice ve 20. a 30. letech 20. století. Dnes patří nealkoholická a nízkoalkoholická vína i sekty mezi vyhledávané možnosti nejen pro slavnostní příležitosti a jejich obliba navíc od dob pandemie neustále stoupá.
Stejné víno, čistá hlava
Vína obsahují hned několik zdraví prospěšných látek, především antioxidanty a fenoly. Ty obsahují i vína nealkoholická, ovšem s jedním zásadním rozdílem – absencí alkoholu. Tyto vlastnosti si uchovávají především díky pečlivé výrobě, která podléhá stejným procesům, jako jsme zvyklí u klasických variant vín, a to včetně kvašení. Jen je víno po ukončení vinifikace dealkoholizováno.
„Nejvíce se pro výrobu nealkoholických variant hodí aromatická, chuťově plná bílá vína s jemnou kyselinkou nebo červená vína s hladkou tříslovinou,“ říká Denisa Kolaříková, hlavní sommeliérka společnosti BOHEMIA SEKT. Dodává, že čím kvalitnější je vstupní produkt, tím lepší bude výsledek: „Při výrobě se nesmí podcenit proces dealkoholizace, který musí být co nejšetrnější a který při správném postupu dokáže ve víně zachovat potřebná aromata téměř s nulovými ztrátami.“
K odstranění alkoholu se používají různé technologie, zejména vakuová extrakce a buněčná osmóza. „Nejšetrnější metodou je vakuová extrakce, při níž je z vína nejprve odebráno aroma, poté alkohol a následně se aroma vrací zpět,“ upřesňuje Kolaříková a dodává, že víno tímto postupem neztrácí vůni ani chuť.
Odlehčené bublinky
Pokud patříte mezi milovníky šumivých vín, nealkoholické alternativy sektů a prosecca jsou pro vás ideální volbou, neboť díky bublinkám navíc zůstávají stejně slavnostní a osvěžující, jak byste si přáli. „Nealkoholické alternativy šumivých vín podléhají stejným výrobním postupům jako ty klasické. Například nealkoholické Mionetto 0,0 % se rovněž vyrábí z hroznů odrůdy Glera a alkohol je z vína šetrně odstraněn speciálním výrobním postupem ve vakuu. Můžete si tak být jistí, že si zachovává své výjimečné chuťové charakteristiky, na které jsme u prosecca zvyklí,“ upřesňuje hlavní sommeliérka společnosti BOHEMIA SEKT.
Nealkoholické víno na českém vánočním stole
S rostoucí popularitou nealkoholických vín v Česku si tyto varianty nachází své místo i na sváteční tabuli, kde dokážou skvěle doplnit tradiční vánoční pokrmy. Jak si tedy užít slavnostní menu v harmonii s nealkoholickým vínem? Zde jsou tipy, které zajistí, že vaše sváteční hostina bude chuťově vyvážená a bez kompromisů.
Držte se jednoduchých pravidel
Lehká nealkoholická vína párujte s jemnými pokrmy, jako je ryba či salát. Plnější nealkoholické varianty naopak s těmi výraznějšími, například houbovým kubou nebo pečeným masem. „Sladší vína bez alkoholu příjemně zjemní ostřejší jídla. Polosladké bude skvělou volbou k pikantnímu masu či uzenému. Naopak osvěžující bílé zase skvěle doplní smažená jídla či krémové polévky,“ radí Denisa Kolaříková a doplňuje, že nealkoholická vína
s výraznou kyselinkou dokážou skvěle proložit tučnější pokrmy, které jsou součástí svátečního menu.
Rybí polévka a svěží bílé víno
Tradiční rybí polévka si zaslouží lehké bílé víno s jemnou kyselinkou, které podtrhne její chuť, aniž by ji zastínilo. Skvělou volbou je například nealkoholický bílý Freixenet 0,0 %, který dodá polévce lehkost a svěžest. Tato kombinace polévku krásně povznese a dodá slavnostní tón hned v úvodu večeře.
Kapr v trojobalu s bramborovým salátem: bublinky dodají šmrnc
Pro smaženého kapra se salátem je ideálním společníkem šumivé víno, které díky bublinkám vyváží smaženou chuť ryby a krémovost salátu. Například nealkoholický šumivý Bohemia Sekt harmonicky doplní smažené pokrmy a zanechá příjemný pocit lehkosti. Tato kombinace dodá hlavnímu chodu nádech elegance.
Vánoční kuba a jemné červené víno
Pokud na vánočním stole nechybí tradiční kuba z krup a hub, zvolte k němu lehké nealkoholické červené víno. „Pro tyto chvíle zvolte červený Freixenet 0,0 %, jehož zemitost a ovocné tóny krásně ladí s houbovou chutí,“ říká hlavní sommelierka společnosti BOHEMIA SEKT.
Čočka a sladké pokušení: svěží bílé nebo šumivé víno
Pokud na vašem stole nesmí chybět tradiční čočka na kyselo, sáhněte po nealkoholickém bílém nebo jemně perlivém šumivém víně. „Ideální bude nealkoholická varianta Mionetto 0,0 %, jehož jemné perlení a mírná kyselinka krásně doplní chuť čočky a celý pokrm skvěle oživí,“ doporučuje Denisa Kolaříková. Milovníci sladších variant pak určitě ocení Bohemia Sekt nealkoholický anebo Bohemia Sekt nealkoholický rosé ve svůdné růžové barvě se svěží ovocnou chutí s převažujícími tóny malin. Náramně podtrhne chuť vánočky či vánočního cukroví: „Sladkému dezertu dodá sváteční atmosféru a skvěle vyzdvihne jeho jemnou chuť. Tato kombinace je ideální pro zakončení večera v příjemné a sváteční náladě.“
Nezapomeňte na svůj vkus
Vánoce jsou především o pohodě, proto se nebojte vybrat nealko víno podle svého vkusu. Pravidla slouží jen jako doporučení, ale nechte se inspirovat a klidně objevte i netradiční kombinace. Vánoční tabule je přece
o tom, co vám a vašim blízkým udělá radost.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)