Objevte krásy německého vinařství

Itálie, Francie a Španělsko. Tři vínu zaslíbené země, které nejenže patří mezi největší producenty tohoto oblíbeného nápoje, ale zároveň jsou proslulé i jeho kvalitou. My se však podívejme i do jiných částí světa, kde má produkce vína velkou tradici a zdejší výrobky rozhodně stojí za to vyzkoušet. Dnes konkrétně do Německa.
Německé vinařství je další významnou zastávkou našeho seriálu o víně. V pro nás sousední zemi se réva často pěstuje na strmých svazích s výhledem na řeky a vznikají tady jedny z nejproslulejších bílých vín světa. V posledních dekádách ale roste i kvalita červených vín, zejména pak z odrůdy Spätburgunder.
Které německé oblasti byste měli znát?
Putování za vínem po Německu začneme ikonickou oblastí Mosel, která má nejstrmější vinice v celé Evropě. To dává možnost vyniknout především vyhlášeným rieslingům, která mají vysokou kyselinu. Kolébkou suchého Rieslingu je v rámci Německa další oblast – Rheingau. Ta má taktéž velkou tradici a je světově proslulá. Najdeme tu i kvalitní Spätburgundery.
Jdeme dál a před námi je nyní Pfalz, neboli Falcko, což je jedna z největších a nejslunnějších oblastí Německa. Produkuje výborné Rieslingy, ale i Grauburgunder (Pinot Gris), Weißburgunder (Pinot Blanc) a Spätburgunder. Moderní vinařství, mladí vinaři a vinařské stezky mezi vinicemi – tak by se dalo Falcko ve stručnosti shrnout. Tou vůbec největší oblastí je Rheinhessen, kde narazíte na rozmanitý styl vín.
Přesouváme se k nejteplejší vinařské oblasti Německa, kterou je Baden. Je proslulá hlavně Spätburgunderem, ale i burgundskými bílými odrůdami. Poslední naši zastávkou v rámci německých vinařských oblastí je Franken, domov odrůdy Silvaner. Vína se tu často stáčí do typické lahve zvané Bocksbeutel. Vína z Franků bývají minerální, suchá a gastronomicky všestranná.
Přes Riesling nejede vlak
Pokud se budeme bavit o jedničce německých vinic, je jí samozřejmě Riesling. Ten se tady zhotovuje v různých stylech, od sušších vín přes polosuché až po sladké. Bývá tradičně vysoce aromatický. V oblastech Baden a Ahr se pak hodně daří i Spätburgunderu (Pinot Noir). Nabývá tady jemnějších a elegantních tónů.
Zapomenout nesmíme ani na lehký a svěží Müller-Thurgau, což byla v Německu dříve vůbec nejrozšířenější odrůda. V našem výčtu pokračujeme Silvanerem, který je ideální k párování s jídlem. Vyskytuje se hlavně v oblasti Franken. Jako poslední připomínáme ještě pinotové odrůdy Grauburgunder a Weißburgunder, které jsou dnes velmi populární pro svou univerzálnost a gastronomické použití.
Kam vyrazit?
Chcete-li vyrazit do Německa za vínem, určitě vyzkoušejte zdejší vinné stezky. Navštívit můžete například Deutsche Weinstraße v Pfalzu. Je dlouhá přes 85 km a vede vinicemi a malebnými vinařskými vesničkami. Skvělé na cyklistiku, pěší turistiku a celkově výlet spojený s degustací.
Jak už bylo zmíněno, svahy v oblasti Mosel jsou velmi strmé, což můžete krásně pozorovat při vyhlídkové plavbě po řekách Mosella nebo Rýn. Dále se v Německu můžete zúčastnit třeba Rüdesheimer Weinfest, Wurstmarkt v Bad Dürkheimu, což je největší vinařská slavnost světa. Případně zajít na festivaly v Boppardu či Deidesheimu. Všude ochutnáte místní vína, tradiční kuchyni a zažijete typickou německou pohodu.
Zajímavostí je, že některá z nejstarších německých vinařství sídlí v bývalých klášterech. Typickým příkladem je Kloster Eberbach (Rheingau). Kontrastem jsou pak moderní degustační prostory, do kterých investovala spousta vinařství zejména v Pfalzu a Rheinhessenu,
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)