Nevíte jak zužitkovat jablka? Zkuste tyto tři recepty

Jablka patří mezi nejvíce pěstované i konzumované ovoce minimálně ve střední Evropě a jsou oblíbenou potravinou nejen v české kuchyni. Proto si představme tři recepty, kde jablka hrají hlavní roli.
Jablečný štrúdl
Co budeme potřebovat?
1 balení listového těsta, 4–5 oloupaných a nakrájených jablek, 1 lžička skořice, 2 lžíce cukru, 1 lžička hřebíčku, šťáva z půlky citronu, rum
Jako první přichází na řadu recept, který se vybaví na první dobrou asi každému, když se řekne jablko. Jablečný štrúdl není nijak složitý, pokud tedy volíte variantu jako my s listovým těstem. Jablka si oloupejte, zbavte jadřince a nakrájejte na menší kostky. Vložte do mísy a přidejte, skořici, cukr, hřebíček, pár kapek rumu a citronovou šťávu. Důležité je směs nepřechutit, pouze zvýraznit chuť jablek.
Následně směs naneste na části připraveného listového těsta, zaviňte a potřetete z vrchu i ze stran rozšlehaným vejcem. Nezapomeňte pak ještě těsto z horní části propíchat vidličkou. Takto připravený štrúdl nebo chcete-li závin pečte přibližně 30 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů.
Jablečné lívance
Co budeme potebovat?
2 vejce, 200ml mléka, 150g hladké mouky, 2 nastrouhaná jablka, 1 lžíce cukru, špetka soli, prášek do pečiva
Jako první si nastrouhejte jablka do mísy a postupně k nim přidávejte mouku, vejce, mléko, cukr, sůl a jeden prášek do pečiva. Všechny ingredience pečlivě promíchejte tak, aby vzniklo těsto, ze kterého potom vytvarujte menší lívance. Ty pak smažte na rozehřáté pánvi s rozehřátým máslem. Skvělé jsou hlavně s medem či zakysanou smetanou.
Obrácený koláč Tarte Tatin
Co budeme potřebovat?
Těsto: 250g hladké mouky, 150g másla, 50g krupicového cukru, 1 vejce, sůl, Jablka: 10-12 jablek, 2 lžíce másla, Karamelová omáčka: 150g krupicového cukru, 100g másla, 1-2 lžíce vody, 3-4 celé badyány
Jako první musíme začít těstem. Jednotlivé ingredience, tedy mouku, změklé máslo, cukr, vejce a špetku soli propracujte v hladké těsto, ideálně použitím kuchyňského robotu. Uděláme si z něj takovou cihlu, necháme minimálně 3 hodiny v lednici odpočívat. Může v ní však zůstat klidně i přes noc. Přichází čas na jablka, která zbavíme jadřince, nakrájíme na čtvrtky a orestujeme na rozehřáté pánvi s rozehřátým máslem. Klidně můžeme přidat trochu skořice, máte-li jí rádi. Následně dusíme zhruba pět minut pod pokličkou. Když je hotovo, musíme jablka nechat dobře okapat.
Poslední věcí, kterou na zhotovení koláče potřebujeme, je karamelová omáčka. Ta je jednoduchá, stačí nechat postupně zkaramelizovat dané množství cukru, poté přidat máslo a když se rozpustí, přilít vodu. Poté dáme ještě badyán a necháme omáčku svařit do hustější konzistence. Když máme karamelovou omáčku hotovou, vyndáme z ní badyán.
A nyní už nezbývá než přejít v samotné zhotovení koláče. Těsto si necháme asi 20 změknout při pokojové teplotě, následně ho vyválíme do tvaru kruhu o velikosti pánve. Do pánve s připraveným karamelem naskládáme jablka jedno vedle druhého a poté přiklopíme těstem. Okraje zatlačíme ke dnu, plát propícháme vidličkou a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 40 – 50 minut. Když je koláč upečený, necháme ho vychladnout alespoň na 20 minut a vyklopíme. Skvělý je například se zakysanou smetanou.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)