Polévka z medvědího česneku
SUROVINY
- 60 g čerstvého medvědího česneku
- 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 100 ml suchého bílého vína
- 40 g oloupané cibule
- 60 g másla
- 600 ml smetany, min. 31%
- 1 uvařená brambora
- špetka mletého muškátového oříšku
- sůl
POSTUP
Cibuli najemno nakrájíme. Bramboru nakrájíme na větší kousky. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 30 g másla, přidáme cibuli a za častého míchání ji necháme zesklovatět. Přilijeme víno a necháme ho zcela odvařit. Přilijeme vývar a přivedeme k varu. Přidáme medvědí česnek, smetanu, uvařenou bramboru, muškátový oříšek a 1 lžičku soli.
Polévku opět necháme přijít k varu a vaříme 1 minutu. Ještě horkou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné síto. Polévku dle potřeby dochutíme solí.
V pánvi na vyšším ohni rozpálíme zbylé máslo. Jakmile začne lehce zlatavě pěnit, pánev odstavíme a tímto máslem, které získalo lehkou oříškovou chuť, dochutíme polévku v talíři.
zdroj: www.rohlik.cz/chef/82-polevka-z-medvediho-cesneku
Ingredience: