Polévka z medvědího česneku

Polévka z medvědího česneku

SUROVINY

  • 60 g čerstvého medvědího česneku
  • 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 40 g oloupané cibule
  • 60 g másla
  • 600 ml smetany, min. 31%
  • 1 uvařená brambora
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • sůl

POSTUP

Cibuli najemno nakrájíme. Bramboru nakrájíme na větší kousky. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 30 g másla, přidáme cibuli a za častého míchání ji necháme zesklovatět. Přilijeme víno a necháme ho zcela odvařit. Přilijeme vývar a přivedeme k varu. Přidáme medvědí česnek, smetanu, uvařenou bramboru, muškátový oříšek a 1 lžičku soli.

Polévku opět necháme přijít k varu a vaříme 1 minutu. Ještě horkou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné síto. Polévku dle potřeby dochutíme solí.

V pánvi na vyšším ohni rozpálíme zbylé máslo. Jakmile začne lehce zlatavě pěnit, pánev odstavíme a tímto máslem, které získalo lehkou oříškovou chuť, dochutíme polévku v talíři.

 

zdroj: www.rohlik.cz/chef/82-polevka-z-medvediho-cesneku

 

 

Ingredience: