Semínkový chléb
Ingredience
- 160 g jemných ovesných vloček EMCO
- 100 g drcených lněných semínek
- 40 g pekanových ořechů
- 50 g neloupaných mandlí
- 100 g slunečnicových semínek
- 100 g dýňových semínek
- 30 g chia semínek
- 20 g psyllia (rozpustná vláknina – kupuji v lékárně a je v receptu opravdu potřeba)
- 3 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce agáve sirupu
- 1 lžička soli
- 360 ml vody
- klasická obdélníková forma 30×11 cm
- pečící papír
800 g bochník, 10 minut příprava + 2 hodiny odležení + cca 1 hodina pečení
Postup:
V míse jsem smíchala všechny suché ingredience a pořádně jsem je promíchala. Pak jsem k nim přidala rozpuštěný kokosový olej, agáve sirup a vodu. Znovu jsem pořádně promíchala. Formu jsem si vystlala pečícím papírem – dala jsem na radu Zdeňka Pohlreicha a papír předtím zmačkala – lépe se s ním pak ve formě manipuluje a drží i lépe tvar. Do formy jsem pak přemístila semínkovou směs tak, aby byla ve všech koutech formy a horní část jsem uhladila – bude to spodní část chleba. Takhle připravenou směs jsem nechala 2 hodiny odležet, aby do sebe semínka i psyllium nasákla vodu a chléb držel pohromadě.
Odleženou směs jsem pak dala péct do trouby na 200 stupňů na 25 minut a opekla jsem tak spodní část chleba. Potom jsem formu vyndala z trouby, chleba jsem i s pečícím papírem přendala na plech a obrátila ho opečenou částí dolů. Takhle jsem dala chléb do trouby na dalších 30 minut, dokud nebyl krásně opečený a křupavý.
Čas je spíše orientační, důležitá je barva chleba, tou se řiďte. V každé troubě to může být rozdíl třeba i 10 minut.
Hotový chleba jsem nechala úplně vychladnout a pak jsem ho teprve krájela.
Až ho ochutnáte, tak pochopíte, jak vlastně semínkový chléb chutná. S tím kupovaným se to nedá srovnat!
PS: Tento chléb je dost sytý, pokud jste v domácnosti třeba jenom dva, je dobré udělat poloviční množství. Pak bych doporučila nějakou menší formu, jinak bude hodně nízký.
zdroj: https://emco.cz/recepty/seminkovy-chleb/
Ingredience: