Semínkový chléb

Semínkový chléb

Ingredience

  • 160 g jemných ovesných vloček EMCO
  • 100 g drcených lněných semínek
  • 40 g pekanových ořechů
  • 50 g neloupaných mandlí
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 100 g dýňových semínek
  • 30 g chia semínek
  • 20 g psyllia (rozpustná vláknina – kupuji v lékárně a je v receptu opravdu potřeba)
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce agáve sirupu
  • 1 lžička soli
  • 360 ml vody
  • klasická obdélníková forma 30×11 cm
  • pečící papír

 

800 g bochník, 10 minut příprava + 2 hodiny odležení + cca 1 hodina pečení


Postup:

V míse jsem smíchala všechny suché ingredience a pořádně jsem je promíchala. Pak jsem k nim přidala rozpuštěný kokosový olej, agáve sirup a vodu. Znovu jsem pořádně promíchala. Formu jsem si vystlala pečícím papírem – dala jsem na radu Zdeňka Pohlreicha a papír předtím zmačkala – lépe se s ním pak ve formě manipuluje a drží i lépe tvar. Do formy jsem pak přemístila semínkovou směs tak, aby byla ve všech koutech formy a horní část jsem uhladila – bude to spodní část chleba.  Takhle připravenou směs jsem nechala 2 hodiny odležet, aby do sebe semínka i psyllium nasákla vodu a chléb držel pohromadě.

Odleženou směs jsem pak dala péct do trouby na 200 stupňů na 25 minut a opekla jsem tak spodní část chleba. Potom jsem formu vyndala z trouby, chleba jsem i s pečícím papírem přendala na plech a obrátila ho opečenou částí dolů. Takhle jsem dala chléb do trouby na dalších 30 minut, dokud nebyl krásně opečený a křupavý.

Čas je spíše orientační, důležitá je barva chleba, tou se řiďte. V každé troubě to může být rozdíl třeba i 10 minut.

Hotový chleba jsem nechala úplně vychladnout a pak jsem ho teprve krájela.

Až ho ochutnáte, tak pochopíte, jak vlastně semínkový chléb chutná. S tím kupovaným se to nedá srovnat!

PS: Tento chléb je dost sytý, pokud jste v domácnosti třeba jenom dva, je dobré udělat poloviční množství. Pak bych doporučila nějakou menší formu, jinak bude hodně nízký.

 

 

zdroj: https://emco.cz/recepty/seminkovy-chleb/

 

Ingredience: