Vdolky s povidly
Počet porcí: 10 Doba přípravy: 120 minut Náročnost: ***
Ingredience:
500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
60 g másla
½ kostky droždí
1 vejce
2 lžíce rumu
1 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr
sůl
slunečnicový olej na smažení
K podávání:
tvrdý tvaroh
povidla
zakysaná smetana
Postup:
- Smíchejte droždí s cukrem, lžící mouky a polovinou vlažného mléka. Nechte cca 20 minut na teplém místě, aby se vytvořil kvásek.
- Ve velké míse smíchejte prosetou mouku s vejcem, zbytkem mléka, rumem, rozpuštěným máslem a špetkou soli.
- Ke směsi přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto, které necháte zhruba 50 minut kynout.
- Z těsta vyválejte cca 2 cm silný plát a pomocí sklenice vykrajujte kolečka. Přikryjte je utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout.
- Do každého z koleček poté udělejte důlek a nechte smažit v hrnci s rozpáleným olejem z obou stran.
- Vdolky vyndejte na ubrousky pro odsátí tuku.
- Vychladlé vdolky potřete povidly, dozdobte zakysanou smetanou a nastrouhaným tvrdým tvarohem.
TIP: Vdolky se dělají především z mouky. Proto by měla být opravdu kvalitní. Jinak může být těsto moc lepivé, nebo naopak tuhé. Zárukou nadýchaným vdolků je polohrubá mouka z opavského Mlýna Herber.
Ingredience: