Proměnlivé jidášky
Suroviny:
- 120 g másla
- 50 g Korunního cukru na pečení
- 3 žloutky
- 250 ml mléka
- 30 g kvasnic
- 500 g polohrubé mouky
- sůl
- citronová kůra
- žloutek na potření
- mák dle chuti
POSTUP:
V míse třeme máslo, cukr a žloutky, přimícháme vzešlý kvásek, připravený z kvasnic, trochy mouky, trochy cukru a mléka. Poté přidáme sůl, citronovou kůru, zbytek mouky a podle potřeby mléko. Vypracované těsto přikryjeme a dáme vykynout na teplé místo aspoň na hodinu. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, vyválíme z něj na prst silné a asi 20 cm dlouhé tyčinky a stáčíme je do spirál, smyček či dalších tvarů. Položíme s rozestupy na pomazaný plech, necháme ještě 30 minut nakynout, potřeme žloutkem, můžeme posypat mákem a v horké troubě upečeme dozlatova.
Zdroj: Shutterstock/Moravskoslezské cukrovary, a. s.
Ingredience: