Bramborový makovec

Bramborový makovec

Suroviny:

  • 500 g brambor
  • 200 g krupice
  • 300 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 300 g krupicového cukru
  • 400 g mletého máku
  • sůl
  • 1 a půl kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžičkou nastrouhané citrónové kůry
  • 1 lžičku mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • 4 bílky
  • tuk a hrubou moukou na vymazání plechu
  • pikantní marmeládu na potření hotového moučníku

Příprava:

Brambory pečlivě omyjte, uvařte doměkka a oloupejte. Po vychladnutí je nastrouhejte na jemném struhadle.  Krupici nasypte do mísy, zalijte vařícím mlékem, přiklopte a nechte nabobtnat. Pak do ní vmíchejte žloutky s cukrem a třete, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidejte brambory, mák, špetku soli, kypřící prášek, citrónovou kůru a kořením a vše dobře promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Hotové těsto rozetřete na vymazaný a vysypaný pekáč a pečete asi 45 minut v troubě na 170 stupňů. Po vychladnutí moučník vodorovně překrojte, namažte marmeládou a přiklopte horním dílem. Dejte do chladu odležet. Před podáváním ho můžete ozdobit ovocem a pocukrovat moučkovým cukrem.

Ingredience: