Bramborový makovec
Suroviny:
- 500 g brambor
- 200 g krupice
- 300 ml mléka
- 2 žloutky
- 300 g krupicového cukru
- 400 g mletého máku
- sůl
- 1 a půl kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžičkou nastrouhané citrónové kůry
- 1 lžičku mleté skořice
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- 4 bílky
- tuk a hrubou moukou na vymazání plechu
- pikantní marmeládu na potření hotového moučníku
Příprava:
Brambory pečlivě omyjte, uvařte doměkka a oloupejte. Po vychladnutí je nastrouhejte na jemném struhadle. Krupici nasypte do mísy, zalijte vařícím mlékem, přiklopte a nechte nabobtnat. Pak do ní vmíchejte žloutky s cukrem a třete, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidejte brambory, mák, špetku soli, kypřící prášek, citrónovou kůru a kořením a vše dobře promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Hotové těsto rozetřete na vymazaný a vysypaný pekáč a pečete asi 45 minut v troubě na 170 stupňů. Po vychladnutí moučník vodorovně překrojte, namažte marmeládou a přiklopte horním dílem. Dejte do chladu odležet. Před podáváním ho můžete ozdobit ovocem a pocukrovat moučkovým cukrem.
Ingredience: