Svařákový sorbet a kořeněné sušenky
Pomerančová marmeláda Hamé 340 g (k dostání na e-shopu www.hame.cz)
- Víno červené 750 ml
- Cukr moučka 4 lžíce
- Kůra z půlky pomeranče 1 ks
- Skořice celá Vitana 2 ks
- Hřebíček Vitana 6 ks
- Víno portské 60 ml
- Mouka hladká 240 g
- Cukr krupice 80 g
- Máslo 180 g
- Sůl 1 špetka
- Směs mletého hřebíčku a badyánu 1 lžička
- Skořicový cukr Vitana 1 ks
- Hřebíček na ozdobu
Postup
- Červené víno nalijte do hrnce a rozmíchejte v něm pomerančovou marmeládu. Přidejte pomerančovou kůru, cukr moučku, koření a 10 minut vařte. Potom stáhněte z plotny a nechte vychladnout. Vyjměte pomerančovou kůru a koření, zamíchejte portské víno a přesuňte na pár hodin do ledničky k úplnému vychlazení.
2. Vychlazenou směs přelijte do nádoby, kterou můžete použít do mrazáku - mělkou plastovou nebo nerezovou misku, kterou lze uzavřít víkem. Vložte do mrazáku a nechte půl hodiny mrazit. Poté vyndejte a dobře promíchejte, aby se rozbily zmrazky. Celý postup zopakujte ještě 5x až 6x, vždy po půl hodině. Potom nádobu uzavřete a nechte přes noc zamrazit.
3. Pro přípravu sušenek dejte do elektrického robotu změklé máslo, cukr krupici, mouku, špetku soli a nechte dobře prohníst. Těsto vyklopte na pomoučněný vál a ještě krátce propracujte rukama. Rozdělte na dvě poloviny a vyválejte na půlcentimetrovou tloušťku.
4. Vykrajujte kolečka o průměru 4 - 5 cm. Posypejte je skořicovým cukrem smíchaným s mletými hřebíčky a badyánem. Pro efekt můžete každé kolečko ozdobit jedním celým hřebíčkem.
5. Přesuňte na plech a pečte 15 - 20 minut při teplotě 160°C. Sušenky se během pečení trochu roztáhnout do stran, proto jim nezapomeňte dopřát dost místa. Upečené sušenky nechte vychladnout.
6. Hotový sorbet naberte do sklenic nebo misek a při podávání každou sklenici ozdobte kořeněnou sušenkou.
zdroj: www.hame-eshop.cz/
Ingredience: