Svařákový sorbet a kořeněné sušenky

Svařákový sorbet a kořeněné sušenky

Pomerančová marmeláda Hamé 340 g (k dostání na e-shopu www.hame.cz)

  • Víno červené 750 ml
  • Cukr moučka 4 lžíce
  • Kůra z půlky pomeranče 1 ks
  • Skořice celá Vitana 2 ks
  • Hřebíček Vitana 6 ks
  • Víno portské 60 ml
  • Mouka hladká 240 g
  • Cukr krupice 80 g
  • Máslo 180 g
  • Sůl 1 špetka
  • Směs mletého hřebíčku a badyánu 1 lžička
  • Skořicový cukr Vitana 1 ks
  • Hřebíček na ozdobu

 

Postup

  1. Červené víno nalijte do hrnce a rozmíchejte v něm pomerančovou marmeládu. Přidejte pomerančovou kůru, cukr moučku, koření a 10 minut vařte. Potom stáhněte z plotny a nechte vychladnout. Vyjměte pomerančovou kůru a koření, zamíchejte portské víno a přesuňte na pár hodin do ledničky k úplnému vychlazení.

2. Vychlazenou směs přelijte do nádoby, kterou můžete použít do mrazáku - mělkou plastovou nebo nerezovou misku, kterou lze uzavřít víkem. Vložte do mrazáku a nechte půl hodiny mrazit. Poté vyndejte a dobře promíchejte, aby se rozbily zmrazky. Celý postup zopakujte ještě 5x až 6x, vždy po půl hodině. Potom nádobu uzavřete a nechte přes noc zamrazit.

3. Pro přípravu sušenek dejte do elektrického robotu změklé máslo, cukr krupici, mouku, špetku soli a nechte dobře prohníst. Těsto vyklopte na pomoučněný vál a ještě krátce propracujte rukama. Rozdělte na dvě poloviny a vyválejte na půlcentimetrovou tloušťku.  

4. Vykrajujte kolečka o průměru 4 - 5 cm. Posypejte je skořicovým cukrem smíchaným s mletými hřebíčky a badyánem. Pro efekt můžete každé kolečko ozdobit jedním celým hřebíčkem.

5. Přesuňte na plech a pečte 15 - 20 minut při teplotě 160°C. Sušenky se během pečení trochu roztáhnout do stran, proto jim nezapomeňte dopřát dost místa. Upečené sušenky nechte vychladnout.

6. Hotový sorbet naberte do sklenic nebo misek a při podávání každou sklenici ozdobte kořeněnou sušenkou. 

 

 

zdroj: www.hame-eshop.cz/

 

Ingredience: