Dýňový hummus
Suroviny:
8 osob 50 minut
600 g dýně Hokkaidó
2 stroužky česneku (pečený či čerstvý)
4 lžíce olivového oleje
3-4 lžíce limetové šťávy
1 lžíce sezamu
2 lžíce celého máku
2 lžíce posekaného čerstvého koriandru
Postup:
Omytou dýni nakrájejte i se slupkou na větší kostky, vložte na plech, přidejte celé stroužky česneku a pokapejte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 30 minut. Dýně musí být krásně měkká. Po upečení nechte dýni vychladnout, vložte ji do vyšší nádoby, přidejte oloupaný pečený česnek, olivový olej, sezam a limetovou šťávu. Vše pomocí ponorného mixéru rozmixujte do jemného pyré a dochuťte solí. Přidejte na sucho opražený mák a ozdobte čerstvým koriandrem. Jestliže máte rádi intenzivnější česnekovou chuť, můžete namísto pečeného česneku použít čerstvý, který prolisujete a přidáte k dýni během mixování. Nejlépe chutná na čerstvém chlebu, který si můžete doma připravit i bez kynutí. Díky semínkům a ořechům bude s dýňovým hummusem ideálně ladit.
Více informací o naší české tradiční plodině a další makové recepty najdete na www.nasmodrymak.cz.