Pečené kuřecí prso s bílým chřestem a holandskou omáčkou
Počet porcí: 4 porce Doba přípravy: 55 minut Náročnost: **
Ingredience:
4 ks kuřecích prsou s kůží
1 kg bílého chřestu
100 g másla
200 ml zeleninového vývaru
200 ml bílého vína
4 žloutky
cukr krupice, sůl, černý pepř, bobkový list, čerstvý tymián
Postup:
- Kuřecí prsa nasolíme a opepříme a necháme chvíli marinovat.
- Bílému chřestu ukrojíme zdřevnatělé konce cca 2 cm, poté ho dobře oloupeme. Hlavu chřestu neloupeme. Oloupaný chřest dáme do studené vody s citronem.
- Uděláme si várku pro chřest tím, že provaříme společně: vývar, ½ bílého vína, ½ másla, cukr, sůl, pepř, bobkový list a tymián. Poté do várky vložíme chřest a velmi pomalu vaříme pod pokličkou do měkka.
- Kuřecí prsa opečeme do zlatova a dopečeme v troubě 15 minut při 140 °C.
- Zbylé víno, sůl a pepř zavaříme na plotně. Víno přelejeme do větší misky a dáme do vodní lázně. Přidáme žloutky a na mírném plamenu mícháme metličkou cca 5 minut, nebo dokud omáčka nemá 60 °C.
Nakonec pomalu přimícháme rozpuštěné máslo, které ovšem nesmí být horké.
Tip: Kde sehnat hlavní suroviny, tedy kuřecí maso a chřest? Zkuste se poptat ve vašem městě a nejbližším okolí. Regionální producenti jsou pravidelně kontrolováni, proto jsou jejich produkty opravdu kvalitní.
zdroj: akademiekvality.cz