Hrníčkový velikonoční beránek

Hrníčkový velikonoční beránek

Suroviny

  • Mouka polohrubá 1 hrnek
  • Mléko 1 hrnek
  • Ovocný chlebíček Hamé 1 ks
  • Kůra z citronu 1
  • Máslo na vymazání
  • Cukr krupice 0.5 hrnek
  • Vejce 2 ks
  • Prášek do pečiva 0.5 balení
  • Strouhanka na vysypání

 

POSTUP

Kandovaný chlebíček 100g HAMÉ koupíte na oficiálním e-shopu Hamé<<

Mouku smíchejte v míse s práškem do pečiva a cukrem. Přidejte pokrájený nebo rozdrobený ovocný chlebíček a citronovou kůru a teprve potom zapracujte mléko a vajíčka.

Těsto dobře promíchejte a připravte si formu. Abyste beránka po upečení vyklopili neporušeného, musíte ji dobře vymazat a vysypat. Kombinace máslo a strouhanka funguje mnohem lépe než olej a mouka. Jestli máte kameninovou formu, dejte ji ještě před pečením na hodinu namočit do studené vody.

Do připravené formy vlijte těsto. Naplňte ji zhruba půl centimetru pod okraj, protože těsto vyběhne. Potom dejte péct do předehřáté trouby a při 180 oC pečte 40 minut.

Zda je beránek upečený, zjistíte pomocí špejle – zapíchněte ji do těsta, a když ji vytáhnete s drobečky, potřebuje beránek ještě chvíli péct. Je-li špejle suchá, máte upečeno.

Hotového beránka nechte úplně zchladnout ve formě. Aby se vyklápění ještě zjednodušilo, můžete formu obalit utěrkou namočenou ve studené vodě. Potom opatrně vyklopte z formy. Vyklopeného beránka hned nestavte a nechte ho ještě naležato vydýchat.

TIP!
Po upečení nezapomeňte beránka ozdobit – na oči si nechte od pečení dva kousky ovocného chlebíčku. Potřete beránka polevou z hnědé nebo bílé čokolády. Zdobičkou můžete udělat spirálky jako kudrnatý kožíšek.

 

 

zdroj: http://www.receptyschuti.cz/recept/hrnickovy-velikonocni-beranek/2100

 

Ingredience: