Medové kolínko na pivu
Suroviny:
- 1 vepřové koleno
- 500 ml piva Holba Polotmavá
- 1 cibule
- chléb k zahuštění výpeku
Na marinádu:
- 150 ml piva Holba Polotmavá
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička chilli koření
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 2 prolisované stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- sůl
Na podlévání:
- zbylé pivo Holba Polotmavá
- vývar
POSTUP:
Ingredience na marinádu důkladně promícháme a necháme chvilku uležet. Mezitím si vykostíme kolínko, kůži na několika místech nakrojíme, vložíme do pekáče a důkladně pomažeme připravenou marinádou. Následně přidáme zbytek marinády, nahrubo nakrájenou cibuli, zalijeme trochou vývaru a pivem Holba Polotmavá a pod pokličkou pečeme v předehřáté troubě při 200 °C zhruba hodinu až hodinu a půl. Maso v průběhu pečení podléváme pivem a vývarem dle libosti. Poté maso odkryjeme a bez pokličky při 220 °C dopékáme za občasného polití masa výpekem dozlatova. Jakmile je maso měkké a křupavé, vyjmeme ho a zahustíme výpek chlebovou střídkou.
tip: Podáváme s čerstvým pečivem nebo s bramborami a samozřejmě se sklenicí vychlazeného piva Holba Polotmavá, ryzího piva z jesenických hor, které dovede dílo k dokonalosti.
Ingredience: