Placičky z falafelu s ředkvičkovým salátem s okurkami a koprovým dresinkem a pita chlebem

Placičky z falafelu s ředkvičkovým salátem s okurkami a koprovým dresinkem a pita chlebem

Co budete potřebovat:

Falafel

400 g konzervované cizrny
4 stroužky česneku
2 lžíce koriandru
1 malá cibule
2 lžíce plocholisté petržele
1 vejce
40 g celozrnné mouky
1 zarovnaná moka lžička římského kmínu
sůl, sezam

Salát

200 g zakysané smetany
2 lžíce nasekaného kopru
1 citron         
sůl a pepř
8 ředkviček
1 salátová okurka
125 g mixu salátů
lístky koriandru
olivový olej
4 pita chleby


POSTUP: 

Slitou cizrnu rozmačkáme vidličkou v míse, přidáme drcený česnek, koriandr, petržel a cibulku nasekanou najemno. Přimícháme mouku, vejce, sůl, římský kmín a necháme 20 minut odpočinout. Ze vzniklé směsi tvarujeme placičky o tloušťce 1 cm, které obalíme v sezamu a smažíme v oleji (nebo pečeme v troubě na 200 °C cca 10-15 minut). Ze zakysané smetany, nasekaného kopru, šťávy a kůry z jednoho citronu připravíme dresink, který dochutíme solí a pepřem. Okurku a ředkvičky nakrájené na plátky smícháme s listy salátu a koriandrem. Promícháme s dresinkem a olivovým olejem. Podáváme s pita chlebem.

 

Tip sommeliera: „Dietní receptura tohoto pokrmu si bude krásně rozumět s vínem Veltlínské zelené Víno Mikulov Sommelier Club 2017 pozdní sběr. Víno je velmi svěží, má ovocné aroma s nádechem kořenitosti. Minimální zbytkový cukr a nižší objem alkoholu z něj dělají ideálního partnera pro tento pokrm,“ vysvětluje sommelier Petr Mašek.

 

Ingredience: