Studená rajčatová polévka s parmazánovou zmrzlinou
Suroviny:
- 4 rajčatové pyré Otma
- 8 bazalkových lístků + na ozdobení
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce jemného octa
- 200 ml šlehačky
- 80 g parmazánu
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
Parmazánovou zmrzlinu si připravte raději den předem, aby se stihla pořádně vychladit a zmrznout. Šlehačku nalijte do kastrůlku, přidejte parmazán a za občasného míchání svařte, dokud se parmazán nerozpustí. Stáhněte z plotny a nechte vychladnout. Přesuňte do uzavíratelné plastové misky a dejte do mrazáku. Po 30 minutách promíchejte, aby směs nezmrzla v tuhou hmotu a byla pěkně nadýchaná. Zopakujte ještě jednou. Potom přiklopte víkem a nechte přes noc zamrazit. Bazalku, česnek a olivový olej rozmixujte tyčovým mixérem na pesto.
Do větší mísy nebo hrnce vyklopte rajčatové pyré a přilijte 250 ml studené vody. Přidejte pesto, dochuťte solí, pepřem a octem a dejte zhruba na půl hodiny vychladit do ledničky. Vychlazenou polévku nalijte do talířů a na každou porci dejte kopeček parmazánové zmrzliny. Ozdobte snítkou bazalky a podávejte s čerstvým pečivem.
TIP:
Aby se zmrzlina dobře nabírala, pomořte vždy lžíci na chvilku do vlažné vody. Neměla by být vařící, aby zase zmrzlina nezačala roztávat.
Ingredience: