Honzovy buchty

Honzovy buchty

Suroviny:

Těsto:

  • 500g polohrubé mouky
  • 2dl mléka
  • 100g cukru
  • 2 žloutky
  • 50g másla
  • 30g čerstvého droždí
  • špetka soli
  • máslo na vymazání pekáčku a pomaštění buchet
  • hladká mouka na vál

Náplň:

  • Tvaroh
  • Žloutek
  • Cukr moučka
  • Rozinky

 

Příprava:

Droždí rozdrobíme do hrnečku, přidáme trochu cukru a zalijeme vlažným mlékem. Promícháme a necháme vzejít kvásek.

Mouku odvážíme a přes síto s ní šup do mísy. Máslo rozpustíme a necháme trošku vychladnout. Do mouky si zatím přidáme cukr a žloutky a vzešlý kvásek a nakonec přidáme rozpuštěné máslo a špetičku soli.

Zaděláme těsto, pěkně hněteme vařečkou alespoň deset minut, aby se nám propracovalo a dělalo bubliny.

Těsto si můžete také zadělat v domácí pekárně, tam je potřeba dodržet pravidlo – vše tekuté naspod a sypké až pak.

Máme zaděláno a pokud jsme pracovali pěkně po staru – ručně – posypeme těsto hladkou moukou a dáme na teplé místo kynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál a propracujeme rukama.

Ukrajujeme kousky z kterých tvoříme placku, kterou plníme náplní. Náplň si vybereme podle chuti, tvarohovou s rozinkami, jablečnou, povidla, makovou, ořechovou. Já miluji tvarohovou, takže jsem zvolila tu.

Pekáček si vymažeme máslem, někdo používá olej a buchty skládáme vedle sebe a pomažeme rozpuštěným máslem. Může se během pečení potírat mlékem – někdo upřednostní vajíčko. Nezkazíte ani jednou z možností.

Po upečení necháme buchty potřené rozpuštěným máslem s troškou rumu a vychladnout. Potom dáme na talíř a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Tvarohovou náplň dělám takto:

Tvaroh si rozmícháme v misce s cukrem, žloutkem a cukrem moučka a přidáme rozinky.

Ingredience: