Honzovy buchty
Suroviny:
Těsto:
- 500g polohrubé mouky
- 2dl mléka
- 100g cukru
- 2 žloutky
- 50g másla
- 30g čerstvého droždí
- špetka soli
- máslo na vymazání pekáčku a pomaštění buchet
- hladká mouka na vál
Náplň:
- Tvaroh
- Žloutek
- Cukr moučka
- Rozinky
Příprava:
Droždí rozdrobíme do hrnečku, přidáme trochu cukru a zalijeme vlažným mlékem. Promícháme a necháme vzejít kvásek.
Mouku odvážíme a přes síto s ní šup do mísy. Máslo rozpustíme a necháme trošku vychladnout. Do mouky si zatím přidáme cukr a žloutky a vzešlý kvásek a nakonec přidáme rozpuštěné máslo a špetičku soli.
Zaděláme těsto, pěkně hněteme vařečkou alespoň deset minut, aby se nám propracovalo a dělalo bubliny.
Těsto si můžete také zadělat v domácí pekárně, tam je potřeba dodržet pravidlo – vše tekuté naspod a sypké až pak.
Máme zaděláno a pokud jsme pracovali pěkně po staru – ručně – posypeme těsto hladkou moukou a dáme na teplé místo kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a propracujeme rukama.
Ukrajujeme kousky z kterých tvoříme placku, kterou plníme náplní. Náplň si vybereme podle chuti, tvarohovou s rozinkami, jablečnou, povidla, makovou, ořechovou. Já miluji tvarohovou, takže jsem zvolila tu.
Pekáček si vymažeme máslem, někdo používá olej a buchty skládáme vedle sebe a pomažeme rozpuštěným máslem. Může se během pečení potírat mlékem – někdo upřednostní vajíčko. Nezkazíte ani jednou z možností.
Po upečení necháme buchty potřené rozpuštěným máslem s troškou rumu a vychladnout. Potom dáme na talíř a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Tvarohovou náplň dělám takto:
Tvaroh si rozmícháme v misce s cukrem, žloutkem a cukrem moučka a přidáme rozinky.
Ingredience: