Dort Pavlova

Dort Pavlova

SUROVINY

NA KORPUS

NA KRÉM

NA OZDOBU

 

POSTUP

1) Troubu předehřejte na 100 °C.
2) Připravte si vodní lázeň: potřebujete 2 hrnce (jeden větší, druhý menší) anebo hrnec a menší varnou nádobu.
3) Do většího hrnce nalijte trochu vody – jen tolik, aby se hladina později nedotýkala dna menší nádoby. Vodu v hrnci přiveďte k varu a poté stáhněte plamen na střední ohřev.
4) Následně do hrnce zasuňte menší hrnec (nebo varnou nádobu), do něj dejte bílky, začněte je šlehat a za stálého šlehání k bílkům postupně přidávejte erythritol, ocet a vanilkový extrakt.
5) Směs šlehejte 5–7 minut, dokud se nevytvoří pevný, lesklý sníh: když z něj vytáhnete metličky, měly by po nich ve sněhu zůstat špičky, které se téměř neohýbají dolů.
6) Vyložte si plech pečicím papírem, přemístěte na něj vyšlehaný sníh a uhlaďte ho do kruhu o průměru cca 30 cm.
7) Plech dejte do předehřáté trouby a sněhový korpus nechte sušit 1,5–2 hodiny při 100 °C. Poté troubu vypněte (neotvírejte!) a korpus nechte v zavřené troubě zcela vychladnout – potrvá to několik hodin, můžete ho však v troubě nechat i do druhého dne.
8) Hotový korpus poznáte tak, že když sáhnete na jeho povrch, bude zcela suchý a nic se vám nepřilepí na prsty.
9) Před podáváním si připravte krém.
10) V misce smíchejte tvaroh s medem, rozkrojte si vanilkový lusk, špičkou nože seškrábněte semínka z ½ lusku a přidejte je do tvarohové směsi.
11) Připravený krém navrstvěte pomocí lžíce doprostřed vychladlého korpusu a pavlovu dozdobte jahodami a nasekanými pistáciemi.

TIP: Pokud chcete mít tvar pavlovy stejný jako na fotografii, vezměte si ještě před pečením korpusu lžíci a vytahujte s ní tekutý sníh po stranách korpusu směrem nahoru. Poté již postupujte podle základního návodu.